Nyhet

Vecka 3: mediciner mot vardag och kris

Eftersom jag tycker att det är så himla jobbigt att prata om jobbiga saker face to face så gillar jag att läsa om det och känna igen mig och tröstas och få stöd på det sättet. I extra jobbiga situationer kastar jag mig över internetforum som fylls av liknande erfarenheter och sträckläser. I det ständigt pågående problemet, a.k.a. ”livet”, är jag ständigt på jakt efter den gemenskap som finns i den dygnetruntöppna stödgrupp vi kallar skönlitteratur.

Därför var det lite chockartat för mig när jag för några veckor sen, i bokhandeln där jag jobbar, rekommenderade Kristian Gidlunds bok I kroppen min till en kund som uttryckligen inte ville några ”språkexperiment eller deckare” utan gärna självupplevda berättelser. Jag hade knappt hunnit ta ner ett ex. från hyllan och börjat återge handlingen förrän hens axlar åkte upp och ansiktet stelnade. Hen förklarade snabbt och irriterat att hens partner har cancer och att det därför såklart inte är aktuellt att spendera den lilla lästid som går att få på att läsa om cancer. Istället fick det bli en bok av Lucy Dillon som bara stod en meter bort på en annan hylla.

Oavsett om litteratur är en lindrande verklighetsflykt eller används som en antidepressiv tablett så är dagensbok.com ett välfyllt apotek utan bipacksedlar där det går att skriva ut så många recept som du själv vill. Här är hyllan med veckans nyinkomna antidoter:

Idag recenserar Kari fotografen Stefan F Lindbergs bok Sjömän II. En hyllning till sjöfartsyrket enligt förlagets hemsida. Och det är snyggt. Nästan för snyggt tycker Kari. ”Jag vill hylla honom tillbaka, men jag blir inte så berörd som jag hade önskat. Så jag semihyllar honom med en niopoängare.”

På torsdag skriver Anna om Anna Mattssons Ljusgatan. En vemodig men spännande diktsamling vars innehåll inte alls har samma positiva klang som titeln.

På onsdag skriver jag om Fri Kärlek av Julia Thorell som tar en vardagsnära berättelse om kärlek som visar vart serieskåpet ska stå.

På söndag skriver Björn om Kate Atkinsons nyligen prisbelönta Life After Life, en återkomst som heter duga med en déjà vu-roman om att göra om och göra rätt.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2014-01-14 07:51 / Uppdaterad: 2014-01-14 07:51

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?