Nyhet

Vecka 28: ångest, bitter eftersmak, personliga skildringar och läskickar

Jag fastnade, som en ju lätt gör,  framför Good Will Hunting när den gick på tv härom kvällen. På en dejt med Skylar (Minnie Driver) får Will (Matt Damon) frågan varför han pluggat organisk kemi på sin fritid, om han gjort det bara för att det är kul. Han svarar: ”Yeah, for kicks”.

Även vi som aldrig pluggat organisk kemi bara för att det är så hysteriskt roligt kan nog känna igen oss i de där små kickarna som går att få plötsligt under tiden vi läser. Plötsligt en mening som berör exakt det som pågår i våra liv och beskriver exakt det vi känner, plötsligt ser vi något från en totalt ny synvinkel, plötsligt lär vi oss något helt nytt. Och på detta följer ett rus. Detta är läskicken, och den är fantastisk.

Det är värt att påminna sig om denna underbara drog om du, som jag just nu, befinner mig i en lässvacka. Läskickarna finns där ute! Kanske just i någon av veckans böcker på dagensbok.com. Här är några av dem:

Idag recenserar Marie Linda Spåmans Brf Ensamheten – en serieroman om människor i en bostadsrättssförening i Göteborg. Genom att upprepa starkt laddade symboler i sina illustrationer skapar Spåman en känsla av ångest och överhängande hot som stannar kvar.

På onsdag recenserar Björn Florian Illies 1913 – Århundradets sommar som han tycker är en underhållande och detaljrik skildring av kulturlivet alldeles innan första världskrigets utbrott, men med en lite tunn och bitter eftersmak.

På lördag recenserar Ella Marie Granmars bok Operation barn. Om kampen för att bli förälder. En mycket personlig skildring av ett komplicerat och angeläget ämne – men kanske väl personlig, tycker Ella.

Marcus Stenberg

Publicerad: 2013-07-08 21:59 / Uppdaterad: 2013-07-10 22:07

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?