Gästrecension

: Så gör jag – Konsten att skriva
Så gör jag – Konsten att skriva Bodil Malmsten
2012
Modernista
7/10

Så gör Bodil Malmsten

Utgiven 2012
ISBN 9789174992151
Sidor 301

Om författaren

Bodil Malmsten
Foto: Stefania Malmsten

Bodil Malmsten (1944-2016) fick sitt genombrott som författare 1984 med diktsamlingen Damen, det brinner! Under flera år levde och verkade hon i Frankrike. Hon har givit ut ett stort antal böcker och rönt framgång som prosaberättare och dramatiker.

Gästinformation

Född 1974 i Vänliga Västmanland. Bor sedan flera år tillbaka i Lund. Litteraturvetare som valde att skriva sina uppsatser om antika dramer och Isländska sagor, men som sedan snöade in på barn- och ungdomslitteratur. Förlagsredaktör och kommunikatör till yrket. Läsare och bokbloggare på fritiden – så mycket som mina två barn tillåter. Litterär allätare, men tycker särskilt mycket om tjocka familjekrönikor, karga isländska naturbeskrivningar, norsk och finsk humor, starka kvinnoporträtt och brittiska kriminalare. Bloggar på Västmanländskans bokblogg och twittrar som@ulejo Bloggambassadör för Bokmässan 2013

Sök efter boken

Bodil Malmsten är en välkänd författare och i boken Så gör jag. Konsten att skriva delar hon med sig av sitt eget arbetssätt och sin egen skrivprocess. På baksidan står det ”Den här boken är en lärobok, en handbok med erfarenheter, verktyg, redskap, råd, tips, exempel, goda exempel och avskräckande.”

Själv skulle jag nog snarare kalla det för en inspirationsbok. Bodil Malmsten betonar flera gånger att boken heter Så gör jag och att det hon skriver är så som hon gör och som hon fungerar i sin skrivprocess. Hennes tips är ömsom konkreta, ömsom nästan obegripliga. Hon skriver om sin kärlek till skiljetecken och varför hon inte tycker att man bör använda liknelser (men att hon själv gör det ändå). Kanske ger det mig som läsare oftare ett leende på läpparna än ett konkret och användbart råd.

Boken är skriven på Bodil Malmstens poetiska och lite flyktiga språk som den som läst hennes romaner känner igen. Hon gör omtag, upprepar sig och ändrar sig. Kapitlen är korta och kryddade med citat från författare och ur böcker. Boken är illustrerad med foton av författarens egna – vällästa – favoritböcker. Det finns förvisso ”arbetsuppgifter” till läsaren i slutet av flera kapitel, men ganska ofta formuleras uppgiften och sedan tas den tillbaka i nästa mening. En arbetsuppgift är till exempel: ”Gör inte som jag.”

Självklart finns det väldigt konkreta och bra råd också, som till exempel att varje skribent bör skaffa sig en ”egen expert” som kan tycka till om det skrivna och att man bör skapa sig ett eget litterärt kanon av böcker att inspireras av. Och att inte lämna något åt slumpen: ”Ett tecken på att en bok är en riktig bok är att inget av det som står bara får ha råkat bli.”

Som handbok i skrivande kanske jag inte skulle rekommendera den här i första hand, men en ganska trevlig läsning var det i alla fall för mig.

Ulrica Lejbro

Publicerad: 2013-03-16 00:00 / Uppdaterad: 2013-03-16 09:48

Kategori: Gästrecension, Recension | Recension: #5136

2 kommentarer

Toppenbok även när man vill ha bra lästips!

Hanneles bokparadis Oregistrerad 2013-03-17 09:51
 

[...] särskilt mordiska ut så det är nog en dålig titel. Boken jag läser är Bodil Malmstens bok, Så gör jag – konsten att skriva och i den citerar hon någon som sagt något som jag bestämt mig för att komma ihåg så här: det [...]

Att göra allt och inget | Mint Oregistrerad 2013-03-28 06:11
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?