Gästrecension

: Önska bort önska nytt
Önska bort önska nytt Ingrid Olsson
2012
Gilla böcker
8/10

Levnadsöden bakom varje ord

Utgiven 2012
ISBN 9789186634285
Sidor 125

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Ingrid Olsson föddes 1977 och bor i Stockholm. År 2003 debuterade hon med
ungdomsboken Medan mamma sover och har sedan dess gett ut 13 böcker. År 2012 kom Önska bort önska nytt ut tillsammans med sin systerbok Blink blink med stjärnan, båda med liknande tema. Ingrid Olsson nominerades till Augustpriset 2008 för Ett litet hål i mörkret.

Gästinformation

Jag heter Anna och är 18 år. Jag läser mest ungdomsböcker, både svenska och engelska. Jag gillar böcker med komplexa karaktärer, annorlunda berättarröster och en intressant handling. Böcker som får mig att fundera och börja tänka. Jag har bokbloggat i ungefär tre och ett halvt år och bloggar vanligtvis på Reading this world.

Sök efter boken

En tjej som håller kvar sommaren med vaniljglass och hallonsås. En kille vid tunnelbanan med sin mors ägodelar i en plastpåse. En kille som inte kan önska bort, bara önska nytt. En tjej som sitter ensam i en trappuppgång och väntar … på vad?

I Önska bort önska nytt får vi ta del av korta, lätt poetiska stycken ur några ungas situationer i livet, och alla med det gemensamma ämnet: relationen till sina föräldrar. De ämnen som Ingrid Olsson berör är i grunden väldigt allvarliga. Det handlar om att känna sig alldeles för vuxen, om bråk mellan föräldrarna, om föräldrar som inte förstår och om föräldrar som inte är där.

Redan efter ett par sidor föll jag för författarens skrivsätt. Varför lyfts det inte fram fler såna här stilar bland ungdomsböcker? Jag blev själv väldigt inspirerad av författarens berättarteknik, för den skiljer sig så från mycket jag har läst. Ingrid Olsson påminner mig än en gång att bara för att en bok inte innehåller långa beskrivningar, betyder inte det att språket är avskalat. Tvärtom, effekten hon skapade genom att använda så få ord var riktigt spännande. Själv brukar jag ha svårt för att läsa mellan raderna, för jag tycker att det väldigt lätt blir abstrakt. Så är inte alls fallet med Önska bort önska nytt. Här är det korta meningar och bara ett få rader på varje sida i boken. De skrivna orden berättar en kort händelse, ibland bara ett ögonblick från tonåringarnas liv. Ändå kan man där bakom orden, mellan meningarna, skymta hela levnadsöden.

Killen känner ryggsäcken, känner tyngden i remmarna. Datorn ligger där. Mobilladdaren, lurarna, tandborsten, strumpor, kallingar, några tröjor, jeans och allt sådant.
Men det är passet som väger. Passet och biljetten. Biljetten som tar honom upp över molnen och bort över havet.

Jag tycker om temat i boken. I många av dagens ungdomsböcker är föräldrar väldigt frånvarande. De får ofta rollen som den där jobbiga föräldern som inte förstår alls vad som händer, eller så är de helt enkelt alldeles ointresserade av vad som pågår. Här sätts den relationen istället i centrum, och den skildras på många olika vis i varje novell. Hos nästan varje person finns det saker jag känner igen mig i – det är allt från situationer till enstaka tankar, men framför allt är det känslorna som jag tycker beskrivs så spot-on.

Jag sträckläser Önska bort önska nytt, och efter nästan varje novell lämnas jag med en massa frågetecken. Tankarna spinner vidare, och jag vill bara ha mer. Vad hände sedan? Varför gjorde hon så? Hur ska det gå nu? Då blir det upp till mig att själv fantisera vidare, och det är just det som jag finner charmigt med boken.

Det sitter en tjej i soffan mitt emot. Hon bläddrar i en tidning med ena
handen. Den andra håller hon om sin mage. Den står ut som en boll.
Tjejen mitt emot tittar upp från sin tidning och ler mot henne.
Hon tittar bort. Tittar ner på sin mage som inte står ut som en boll.
Saker som inte syns finns inte, tänker hon.

Anna Holmström

Publicerad: 2012-11-03 00:00 / Uppdaterad: 2012-11-03 12:46

Kategori: Dagens bok, Gästrecension, Recension | Recension: #4957

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?