Recension

: Ett litet hål i mörkret
Ett litet hål i mörkret Ingrid Olsson
2008
Tiden
6/10

Kort om sorg

Utgiven 2008
ISBN 9789173710299
Sidor 220

Om författaren

Fotograf: Cato Lein

Ingrid Olsson föddes 1977 och bor i Stockholm. År 2003 debuterade hon med
ungdomsboken Medan mamma sover och har sedan dess gett ut 13 böcker. År 2012 kom Önska bort önska nytt ut tillsammans med sin systerbok Blink blink med stjärnan, båda med liknande tema. Ingrid Olsson nominerades till Augustpriset 2008 för Ett litet hål i mörkret.

Sök efter boken

När Calle var liten hittade han sin pappa död på golvet i köket. Nu är han tonåring och farmor hamnar på sjukhus och Calles värld stannar. Obearbetade känslor och sorg knackar på och vill in igen, och det blir snudd på omöjligt att sköta vardag och skola. Hålet i mörkret är tjejen som flyttat in i lägenheten bredvid, hon med stora röda halsduken.

Ett litet hål i mörkret är skriven i korta stycken, i brottstycken, gestaltande. Ingrid Olsson visar upp Calles sorg i hur han beter sig, inte i hur han formulerar det (för det gör han inte). Kärleken till farmodern ligger stark genom hela boken, och kärleken till marsvinstokiga lillebror Örjan också. Men ännu mer sorgen, mörkret, det där outsägligt ledsna som ändå aldrig riktigt skrivs ut.

Jag går till bron.
Stannar på den högsta punkten. Vinden får regnet att piska in under huvan.
På andra sidan vattnet lyser och blinkar det.
Jag tar tag om räcket och hänger mig ut. Tittar ner i det svarta.
Det som bara fortsätter och fortsätter. Utan botten.

Jag imponeras inte lika mycket av Ett litet hål i mörkret som jag gjorde av föregångaren Betong fjäril betong. Jag misstänker dock att det till stor del beror på att jag blivit mätt på den här korthuggna stilen. Den har sina definitiva poänger, men jag har läst för många och vill ha mera text, fler ord.

Ingrid Olsson har dock skrivit en fokuserad bok om precis det som titeln säger: ett hål i mörkret. Och om mörkret och styrkan i det.

Stina Sigurdsson

Publicerad: 2008-11-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-07-04 22:16

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3120

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?