Recension

: Pandemonium
Pandemonium Lauren Oliver
2012
Harper Collins
7/10

Den eviga frågan: finns det toaletter i rymden?

Utgiven 2012
ISBN 9780062130082
Sidor 375
Språk engelska

Om författaren

Lauren Oliver föddes 1982 i New York, växte upp i en liten stad i Westchester och bor numera i Brooklyn. Hon har studerat framför allt kreativt skrivande, och innan hon slog igenom som författare arbetade hon på förlaget Penguins Young Adults-avdelning. Hon debuterade 2010 med Before I Fall, och har också skrivit framtidstrilogin Delirium (2011), Pandemonium (2012) och Requiem (2013). Dessutom har hon skrivit fantasy för barn: Liesl & Po kom ut 2011 och The Spindlers 2012.

Lauren Oliver – författarens hemsida.

Sök efter boken

Man borde aldrig börja läsa serier som inte är avslutade redan. Aldrig ge sig in i något utan att ha kommande delar tillgängliga och inom räckhåll.

Men det gjorde jag förstås. Och när jag skulle ha övervägt att bara hoppa på människor på stan och vrålat ”Och hur går det sen då?” om jag hade trott att det skulle hjälpt, så visade det sig att andra delen av Lauren Olivers Delirium-trilogi faktiskt redan kommit ut på engelska. I pocket, till och med.

Sista delen kommer dock inte förrän till våren och om Delirium slutade minst sagt dramatiskt och chockartad, med ett ”I cannot believe she did that!” så är det ingenting mot hur Pandemonium slutar. Mer än så säger jag förstås inte.

Ändå är jag faktiskt inte fullt lika desperat efter att ha slagit ihop Pandemonium som efter Delirium. Jag saknar fortfarande Delirium mer.

Det är roligt att läsa Oliver på originalspråk. Hon skriver bra, opretentiöst men vackert. Och drivet som tusan. Pandemonium har också en mer klassisk spänningsstruktur, där kapitlen hela tiden växlar mellan ”now” och ”then” och båda tidsplanen är skamlöst spännande nästan hela tiden.

Först kastas vi in i ”now”, där Lena lever i en ny del av riket under hemlig identitet, som en del av motståndsrörelsen mot regimen och de ”behandlingar” som ska bota medborgarna från starka och farliga känslor som kärlek. I ”then”-kapitlen är vi tillbaka strax efter slutet på Delirium, för att långsamt få reda på hur hon hamnade där hon hamnat. Vad finns egentligen på andra sidan stängslet? Fröet till en revolution? Och kan Lena lita på att människorna hon möter där verkligen vill detsamma som hon?

Själva hantverket, det minst sagt medvetna arbetet med spänning är bara ett av många sätt som Olivers trilogi för tankarna till Suzanne Collins Hungerspelen på och även om nog Collins, när det gäller dystopiska trilogier i YA-facket, börjar framstå som den snäppet vassare är båda författarna riktigt, riktigt bra. Båda ger lukt och smak och känsla, vardagliga konturer och med det möjlighet att verkligen finna sig till rätta i respektive framtidsvärld på ett sätt som jag saknar i, ja, i princip alla andra dystopier jag läst.

Men det jag gillade mest med Delirium är just att det är en sådan fin vardagsskildring. Trots att Olivers framtidsvärld, som idé betraktad, aldrig egentligen helt övertygar mig, blåser hon liv i den på ett sätt som gör att jag måste tro på den. Vardagssysslorna, känslorna och inte minst vänskapen med Hana fanns där, lika påtagligt som mjölksyran efter löprundorna eller disken efter familjemiddagen. Dessutom fanns det något så välbekant i flickornas ifrågasättanden och bilden av vuxenvärlden som kontrollerande, avtrubbade zombies. Det är på ett sätt hela tonårsupplevelsen upphöjd till science fiction.

I Pandemonium är den där vardagsvärlden utom räckhåll och det gör det till en väldigt annorlunda bok. Nu är det mer renodlad överlevnad och action som gäller. Visst kommer det in nya människor och relationer i bilden, men de präglas så tydligt av den extrema situation som Lena befinner sig i som avhoppad, som en vilde, en överlevare utanför systemet. Oliver skildrar också dessa relationer fint, men … jag saknar väl helt enkelt mjölksyran och disken.

Ella Andrén

Publicerad: 2012-07-16 00:00 / Uppdaterad: 2012-07-18 09:53

Kategori: Recension | Recension: #4801

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?