Det finns de som påstår att man ska strunta i att läsa baksidestexter på romaner. Jag tror att det är ett synnerligen befogat påstående, men för mig som ofta läser slutet på boken innan jag nått dit är det en omöjlighet. Er med bättre karaktär råder jag att hoppa över Dockmakarens dotters baksidestext. Boken är så mycket mer än den förvirrande och spoilerfyllda presentationen.
Vi får möta Kim-Ly. Hennes mamma Mai utsattes för sexuella övergrepp av flera svenska poliser under sjuttiotalet. Först många år senare, när hon är döende i cancer, berättar hon för sin dotter om den fruktansvärda kränkningen som hon burit på under alla år. Kim-Ly blir utom sig av sorg och ilska och bestämmer sig för att hämnas.
Den åldrande fängelseprästen Johannes Brobeck har tidigare varit god vän med Mai och hennes man desertören John Anderson, som utvisades till USA 1972 anklagad för krigsbrott.
När prästen får i uppdrag att informera Mai om att John nyligen avlidit, får han äntligen återse sin ungdomskärlek, även om omständigheterna är tragiska. Dessutom visar det sig att Mai inte har långt kvar och hennes dotter Kim-Ly är misstänkt för mord och mordförsök. Johannes bestämmer sig dock för att hjälpa Kim-Ly oavsett om hon är skyldig eller inte, vilket får oanade konsekvenser även för honom.
Fatima Wallinder, nybliven chef för länskriminalens spaningsrotel, har fått ett knepigt fall på halsen. Hon upptäcker att offren var politiska motståndare till Vietnamrörelsen med ett rykte om sig att vara mycket brutala. Dessutom är de alla anmärkningsvärt förmögna. Utredningen försvåras ytterligare av att Fatimas kollegor har problem med att en ung, somalisk kvinna har blivit deras chef.
Det är en historia som vill berätta mycket och intrigen kan uppfattas som något rörig. Det hela lättas tack och lov upp av Ahlstedts raka, enkla språk. När jag läste Ahlstedts förra bok Dömd för livet beskrev jag karaktärerna som platta och ointressanta. Det stämmer inte alls i Dockmakarens dotter. Här finns en omsorg om karaktärerna som jag tycker om. De tillåts grubbla och tvivla. Även bifigurer ges plats på ett generöst och sympatiskt sätt. Det jobbas mycket med relationer och korsbefruktingar karaktärerna emellan vilket binder ihop historien på ett intelligent sätt.
Dockmakarens dotter är den sjätte fristående delen i serien om Fatima Wallinder, Sören Högström och kollegorna vid länskriminalen i Göteborg och samtidigt den första delen av en trilogi om fängelseprästen Johannes Brobeck.
Publicerad: 2012-07-03 00:00 / Uppdaterad: 2012-07-02 20:20
En kommentar
Blir nyfiken på hur det går för Kym-Li och Johannes. En intressant situation som Mats Ahlstedt placerat dem i. Men eftersom jag aldrig tjuvkikar på slutet under läsningen, tycker det sabbar berättelsen att ens bläddra fram några sidor i förväg och skumma några meningar, så blir det väl till att läsa hela boken.
Blir nyfiken på Fatima Wallinder också.
#
Kommentera eller pinga (trackback).