Recension

: Gryningspyromanen
Gryningspyromanen Jörgen Pettersson och David Widlund
2012
Hoi Förlag
7/10

Skåne i skräck

Utgiven 2012
ISBN 9789186775117
Sidor 286

Om författaren

Jörgen Pettersson bor på Åland. Han är tidigare journalist och redaktionschef på Ålandstidningen.
David Widlund är utbildad brandingenjör och en av Sveriges mest erfarna brandutredare.

Sök efter boken

Samhället består egentligen av ett antal praktiska överenskommelser som gör att vi inte behöver se oss över axeln eller ständigt bära vapen. Vi kan vara ganska trygga.

Men tryggheten är bräcklig. Om någon av oss blir hatisk och känner sig utanför samhället. Och om den personen gör allt för att rasera våra överenskommelser. Om han är begåvad och kvicktänkt och hela tiden nekar till alla sina missgärningar. Och om han dessutom använder sig av en av de effektivaste sätten att skapa kaos, nämligen att starta mordbränder. Då har samhället ett svårt problem att lösa. Bränder har den egenskapen att de förstör bevismaterial. Om man apterar en brandhärd på rätt sätt så tar det tid innan den flammar upp. Man kan alltså befinna sig långt från brottsplatsen när det tänder till.

Ulf Borgström, i pressen kallad Gryningspyromanen, har själv i samtal hävdat att han ligger bakom över 200 mordbränder. Han har under ett antal år hållit befolkningen i södra Skåne i skräck. Polisen har haft dygnet-runtspaning på honom men inte lyckat få fram bindande bevisning. Men 2010 blev indiciekedjan övertygande. Det gällde då en brand i ett bostadshus i Ystad. Tidigare hade bränderna mest försiggått i kulturbyggnader och industrier. Gryningspyromanen dömdes till åtta års fängelse. De bägge författarna har grävt fram material från domstolsprotokoll och tidningar. Man har intervjuat familjemedlemmar, vänner, poliser och annan rättspersonal.

Boken ger en bra beskrivning av en av Sveriges största polisinsatser och man känner en beundran för de polismän som frustrerade och tröttkörda , ändå håller hårt på rättssamhällets principer. Allmänhetens tålamod var dock mindre, den barack som Borgström en tid bodde i blev nedbränd och Gryningspyromanen höll sånär på att få sätta livet till. Men redan i början av 1990- talet påbörjade Borgström sin kriminella karriär. Han tjuvkopplade sig in på Telias nät på ett så sinnrikt sätt att en Teliachef utbrast; Hade han inte hållit på med droger hade han kunnat bli chef över vilket telebolag som helst. Boken har en osentimental ton men kommer Borgström rätt så nära, trots att huvudpersonen avböjt alla intervjuer. Man riktar också en stark kritik mot rättsväsendet och menar att pyromanen kunde ha tagits mycket tidigare.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2012-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2012-03-22 19:40

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4611

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?