Nyhet

Nordiska rådets litteraturpris går till Merethe Lindström!

Nordiska rådets litteraturpris ges i år till norskan Merethe Lindström för romanen Dager i stillhetens historiem en berättelse om hur det åldrande paret Eva och Simon slutar kommunicera när maken får demens.

- Boken är inget självbiografiskt projekt. Men faktiskt så hände samma sak med min far; något år innan han dog tystnade han mer och mer. Det var inte så att man kunde se att det var en demens, han var klar och närvarande, men blev plötsligt tystare och tystare, säger Lindström till Svenska Dagbladet.

merethe-lindstromMerethe Lindström föddes 1963 och debuterade redan som 20-åring, med novellsamlingen Sexorcisten og andre fortellinger. Hon är en älskad författare i sitt hemland, både bland läsare och kritiker, men ingen av hennes tidigare böcker har rönt sådan uppmärksamhet som Dager i stillhetens historie.
Foto: Scanpix.

Priset på 420 000 svenska kronor kommer väl till pass.

- Jag har sålt lite böcker, men inte mycket. Så man kan nog säga att jag är en av de författare som verkligen behöver pengarna.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2012-03-22 23:18 / Uppdaterad: 2012-03-23 11:20

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?