Recension

: Foreign affair
Foreign affair Margot Wallard och J H Engström
2011
SUPER LABO
7/10

Kärlekmöten i Paris och Värmland

Utgiven 2011
ISBN 9784905052180
Sidor 52

Om författaren

margot-wallard-och-j-h-engstrom

foto: David Kregenow

Margot Wallard, f. 1978, är fotograf. Hon drev under flera år ”Atelier Reflex”, en workshop-organisation skapad av Veronique Bourgoin. Hon har haft flera utställningar över hela världen.

J H Engström, f. 1969, är fotograf och regissör. Han har gett ut flera fotoböcker, bland andra ”Härbärge” (1997) och ”Haunts” (2006). 1998 fick han Svenska fotobokspriset.

Sök efter boken

Detta är en kärleksbok. Engström mötte Wallard. Nu har de gjort en bok för att berätta för världen om sin förälskelse och kärlek. De fotograferar varandra. De onanerar och knullar inför kameran. Och så en bild på cigaretten efteråt. Men den bild som ändå är den mest intima, i denna värld där nakenheten sköljer över oss i alla media, det är den bild där de lagt ut sina pass, tillsammans. Till allmänt beskådande med passnummer, födelsedatum och allt.

Jag gillar mest de symboliska bilderna. De runda caféborden uppställda på varandra för städning. I en för övrigt tom lokal, eller kanske ute på gatan. Bordsytorna nästan kärleksfullt limmade mot varandra. Eller bilden på de två flipperspelen, vilken föreställer J H och vilken föreställer Margot? Attack from Mars eller Monster?
För- och- eftersättsbladen har collage från parets hemtrakter Paris och Smedsby. Ett slitet Paris och vinterbilder från Värmlandsskogarna.

Det är egentligen en ganska gullig bok, med en underton av desperation. Ett försök att stoppa tiden i den där första omtumlande och passionerade förälskelsefasen.
I februari får vi veta hur det gick sen. Då kommer nästa bok av Engström /Wallard. 7days Athen. November 2011. Även denna ges ut på det japanska förlaget Super Labo. Ett litet förlag som har specialiserat sig på fotoböcker i små upplagor och i ett litet format. Något som känns befriande när de stora förlagen försöker överträffa varandra i konsten att göra tjocka och stora böcker.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2012-02-02 00:03 / Uppdaterad: 2012-02-01 22:49

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4551

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?