Recension

: LA RÉSIDENCE
LA RÉSIDENCE J H Engström
2010
journal
8/10

Poetisk fotodagbok från Bryssel

Utgiven 2010
ISBN 9789197762557
Sidor 120
Språk Svenska/engelska/franska

Om författaren

Fotografen J H Engström, född 1969, är uppvuxen i Hagfors i Värmland. Bor och arbetar i Värmland och Paris.Representerad av Gallerie Vu i Paris och Gun Gallery i Stockholm. Han publicerade sin första bok, Härbärge, 1997. Engström arbetar även med film.

Sök efter boken

Plats: Bryssel, huvudstad i Belgien, mitt i Europa.
Tid: Några månader 2003 och 2006.
Uppdrag: Artist in recidence hos fotoorganisationen Espace Photographiqe Contretype.

Engström har vandrat runt på Bryssels gator med sin kamera, suttit på krogar och barer. Det handlar om tillfälliga möten och om kulturlandskapet. Han har lyckats ladda sina skenbart banala motiv med ödslighet och en slags väntan.

Här, just här, på den här dammiga parkeringsplatsen där det märkligt nog bara står WW Golf-bilar, 4 stycken. Där kommer något avgörande att hända, eller har redan hänt. Den där ödetomten som är som hämtad ur The Wire, har också något ödesmättat över sig. Dom där sjukt många kablarna som försåtligt slingrar sig runt ett gathörn, Är det hela Echelon som samlar sin information där eller?

Jag försätts i ett tillstånd av förstämning när jag betraktar bilderna från de ödsliga gatorna som ger mig déjà vu upplevelser av filmen Alphaville. Men det är en slags kreativ förstämning. Den där bilden med kablarna skulle jag gärna ha på min vägg som en slags påminnelse om något jag inte riktigt förstår.

Det är nästan uteslutande män som Engström porträtterar, de ser slitna ut, så slitna som vi alla ser ut när vi avbildas med hjälp av en oförsonlig blixt. Men där finns alltid en glimt i ögat ” Vi skall visa dom jävlarna”. Scenen är oftast en gata eller en bar.

Bilderna är gjorda som triptyker, man viker ut boksidan och får se människan i tre olika bilder. Det blir lite som att betrakta en film i ultrarapid. Boken måste läsas i ett lugnt tempo. Vika ut och sedan vika in igen. Alltså tid för eftertanke.

Sin kvinna har fotografen avbildat naken nästan svävande mot en vit bakgrund. Hon befinner sig långt borta från männens och barernas gemenskap. Det är kärleksfulla bilder som står i kontrast till de evigt rökande männen på krogarna.

Engström låter varje bildsekvens åtföljas av korta dagboksanteckningar. Ibland små berättelser, ibland sentenser, som så här;

12.3.2003
Ibland får jag för mig att vissa fotografer vill förklara världen med sina bilder. Då slår jag bakut och får lust att fotografera igen.

I denna perfekta bildvärld där käcka, skarpa, engagerande, politiskt korrekta bilder sköljer över oss är det skönt att försjunka i J H Engströms stökiga, brötiga, ibland oskarpa men ändå väldigt medvetet precisa bildvärld. En högst personlig bildvärld som ändå har en slags allmängiltighet. Den förklarar inte världen men visar att vi är alla ganska lika. Vi har alla stått i hissen och sett de där nerpissade metallväggarna passera förbi. Och vi har alla funderat över vilka historier de ensamma männen vid bardiskarna bär på. Så här kommenterar han själv sin bok

04.07.2003
Vad handlar mina bilder om?
Välj själv!

Tommy Arvidson

Publicerad: 2010-10-03 00:01 / Uppdaterad: 2010-10-02 12:24

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3885

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?