Recension

: Stig tittar ut
Stig tittar ut Ann-Christine Magnusson
2011
Opal bokförlag
6/10

Den suraste gubben i ett hyreshus

Utgiven 2011
ISBN 9789172994799
Sidor 32
Illustratör Lars Winnerbäck

Om författaren

Ann-Christine Magnusson är född 1967 och utbildad skådespelare. Hon har även skrivit och regisserat för teater och TV, med målgruppen barn och ungdomar. 2002 debuterade hon som barnboksförfattare med Pite och Palt spelar fotboll efter att ha vunnit Opals bilderbokstävling.

Sök efter boken

Lars Winnerbäck debuterar som illustratör med barnboken Stig tittar ut, med text skriven av Ann-Christine Magnusson.

Det är en söt berättelse om en udda kuf för barn i åldrarna 3-6. Stig är i övre medelåldern och har inga andra vänner än hamstern Björn. Han är den suraste och mest rädda gubben man kan tänka sig i ett hyreshus. Han gömmer sig i sin lägenhet och kikar på sin höjd ut genom fönstret mot gården eller genom kikhålet i dörren ut i trapphuset. Det här är snyggt och fiffigt illustrerat redan på omslaget där ett hål är utstansat i kartongen så att en bild på Stigs nyfikna ansikte kikar ut på läsaren.

En dag tar han mod till sig när grannarna som förbereder för en gårdsfest ser honom stå och kika fram bakom gardinen i sitt fönster ropar åt honom att han ska komma och vara med.

När Stigs hamster Björn blir sjuk når berättelsen sin vändpunkt och Stig tvingas närma sig sina grannar och upptäcker att det kanske inte är så farligt som han först trodde.

Som jag sa är berättelsen rätt söt men när Björn blir sjuk blir berättandet närmast hysteriskt och konstlat vilket är synd eftersom det är där man annars hade kunnat få mest sympati för Stig när han måste visa sig sårbar och lita på de grannar som han tidigare har gömt sig för. För en bok som vänder sig till barn är det också lite märkligt att det inte figurerar några barn i berättelsen förutom en flicka som agerar statist på gårdsfesten. Istället presenteras den översociala och hysteriskt kärlekskranka Gunbritt som Stigs motpol.

Den största behållningen är Lars Winnerbäcks illustrationer som genomgående matchar Ann-Christine Magnussons text med en bild än mer hysterisk än textraden ” – Björn, lämna mig inte!!!!” när Björn är sjuk och en bild som fångar gyttret och kaoset på gården när det förbereds för fest. Bilderna när Stig är ensam i sin lägenhet är mörka och dystra och bilden över stan är varm och mättad med detaljer som Sushi-stället, barhaket och frisören i förgrunden och otydliga byggnader på håll i bakgrunden. Det finns mycket att titta på och upptäcka i bilderna för såväl barn som vuxna.

Fem av originalbilderna auktionerades ut när Musikhjälpen sändes i SR P3 och SVT 2 ett par veckor innan jul. Priset landade på 43 000 kronor och även om bilderna är välgjorda och snygga, utformade i en väldigt speciell stil hänger priset nog mer ihop med Lars Winnerbäcks storhet som artist än hans begåvning som illustratör.

Boken hade varit ännu bättre med mer trovärdiga karaktärer. Det är där en berättelses styrka ska ligga, även när det handlar om barnböcker med fina illustrationer. Stig tittar ut lockar nog tyvärr fram fler skratt hos föräldrarna som läser boken tillsammans med sina barn än hos barnen själva.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-01-31 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-30 18:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4549

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?