Recension

: Överlevaren
Överlevaren Sònia Hernández
2011
Astor förlag
5/10

Om att leva på lånad tid

Utgiven 2011
ISBN 9789186757090
Sidor 20
Orginaltitel El superviviente
Översättare Karin Sjöstrand
Först utgiven 2008
Språk spanska

Sök efter boken

Överlevaren är den av de fyra Astor-noveller jag läst som jag upplever som mest konventionell. Eller ska vi säga, vanligast? Känslan av att ha läst samma historia förut infinner sig åtminstone ganska direkt.

Novellen öppnar på klassiskt sätt med en mening om döden som genast för tankarna till Camus välkända inledningsmeningar i romanen Främlingen (”Mamma dog idag, eller igår kanske, vet inte…”):

Jag borde ha dött för sex år sedan. Den 16 juli 1999. Det var vad doktor Castro sa.

Naturligtvis är det väldigt svårt att inte bli intresserad av att läsa vidare i det läget. Döden lockar, vare sig du dras till ämnet eller skräms av det. Novellens huvudperson, en medelålders, ganska vanlig man, får alltså beskedet att han sedan en operation för sex år sedan har levt på låns. Han borde inte ha överlevt olyckan han råkade ut för då och han borde inte heller ha överlevt sviterna efter operationen. Att få veta en sådan sak är såklart att försättas i en extraordinär situation. De sortens situationer man hamnar i bara några få gånger i livet, när allt vänds ut och in och vardagen blir näst intill osynlig därför att den måste ge vika för det som är större. Allt detta bygger Sònia Hernandez vidare på. Hon gestaltar alla de känslor och minnen som dyker upp hos huvudpersonen, hur han pendlar mellan övermod, tacksamhet och rädsla och hur han tar itu med detta.

Novellen är välskriven och har, liksom de övriga Astor-novellerna jag läst, ett naturligt framåtdriv. Trots det upplever jag den som lite för vanlig och utan egentliga överraskningar. Till stor del beror det på att jag inte riktigt fattar tycke för och kan relatera till textens karaktärer. Sònia Hernandez har hittat ett tema som säkerligen kan engagera många och som lämpar sig bra för novellens korta format. Tyvärr är också kortheten ibland en nackdel. På få sidor ska författaren få läsaren att känna med karaktärerna. Lika snabbt är texten slut. Kanske hade hon fångat mig bättre om Överlevaren vore en roman.

Anna Carlén

Publicerad: 2012-01-28 00:00 / Uppdaterad: 2012-12-10 23:50

Kategori: Recension | Recension: #4537

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?