Recension

: Liknöjd fauna
Liknöjd fauna Aase Berg
2011
Albert Bonniers Förlag
5/10

Liknöjd fauna

Utgiven 2011
ISBN 9789100126544
Sidor 126

Om författaren

Aase Berg, född 1967 i Stockholm, debuterade med diktsamlingen Hos rådjur. Den följdes bland annat av en trilogi om moderskap, där den Augustnominerade diktsamlingen Forsla fett ingick. Senast utkom diktsamlingen Liknöjd fauna. Aase Berg är också litteraturkritiker och skriver i bland annat DN.

Sök efter boken

Det väcks många frågor hos mig när jag läser Aase Bergs senaste diktsamling Liknöjd fauna. Till en början försöker jag svara på dem: varför skriver hon om höns, vad är meningen med att hon låter dem skriva isär och stava fel, varför blandar hon smålustigheter med politiska kommentarer? Men kanske framförallt, varför utge sig för att vara jordnära när det egentligen är ett abstrakt resonerande? Att jag redan från början tycker att Aase Berg är briljant stör också min läsning.

I boken finns det alltså ett antal hönor som verkar som kollektiv, de är höns, individlösa och hörs endast som en kör av röster där alla säger och vill samma sak. Höns som subjekt sammanfattar och symboliserar den här diktsamlingen väl. Det är en kakafoni av röster, precis som kacklet i en hönsgård. Att höns dessutom fungerar som kollektiv, är av honkön och har vingar utan att kunna flyga problematiserar ytterligare.

Höns Kören:
Vi tillhör Dynamiken på så vis att vi Är Hönor. Vi tillhör Dynamiken på så vis att vi gör livets liv. I ansiktsboken ropar vi på stora skugg presennings kroppar. Vi presumterar Oss, vi har förhandlingsläge för Få Mat. (…) Vi hävdar det är viktigt med exakt furu pinnar utan vidhängande bristande hållning i den fasta materialiteten. Vi BETONAR att Leva ett Liv i Hjul spår för Oss såväl för Alla.

Förra veckan tilldelades Aase Berg Aftonbladets litteraturpris för Liknöjd fauna med motiveringen:

Med Liknöjd fauna har Aase Berg skrivit en rasande briljant bok. Denna fabelaktiga allegori över den västliga mänskligheten på drift mot apokalypsen är tät och vacker, komisk och lakonisk.

Jag kan se och hålla med om mycket av det som Aftonbladet skriver i sin motivering, men jag vill inte att böcker ska vara varken komiska eller lakoniska. Och trots att jag egentligen gillar när djur iklädes mänskliga behov, viljor och känslor kommer Liknöjd fauna inte mig nära. Den är så briljant att den lätt bländar sin läsare, så politisk att den blir ointressant. Det är en liknöjd bok, precis som titeln säger och det retar mig. För jag vill bli slagen till marken av poesi, få hjärtklappning, andnöd, yrsel. Att då komma ut på andra sidan och vara liknöjd är också en upplevelse, och en ganska bra sådan.

Och att Aase Berg ska köpa en häst för sina vinstpengar hejar jag starkt på!

Emelie Novotny

Publicerad: 2012-01-26 00:00 / Uppdaterad: 2012-01-25 22:26

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #4530

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?