Krönika

Lyssna på de som inte orkar slåss

Psykiska sjukdomar drabbar många, direkt eller indirekt. 20 % av alla kvinnor och 12 % av alla män i Sverige drabbas en eller flera gånger i livet av en depression. Runt 100 000 människor i Sverige har någon form av bipolär sjukdom. År 2010 lyckades 1442 personer ta sina liv i Sverige.

Det finns ingen säker statistik på hur många som drabbas av ätstörningar och andra självskadebeteenden eftersom många döljer sina problem men en sak är säker, det är att antalet människor med ovanstående sjukdomar och andra psykiatriska diagnoser är alldeles för många för att problemen ska ignoreras.

Vi skriver då och då om en del av de böcker som ges ut på temat psykologi och psykiatri och mer kommer det att bli under våren. Ju fler som pratar desto mer kunskap kring sjukdomarna och respekt för de sjuka får vi.

Idag recenserar Johan David Eberhards senaste bok Normalt? Från vansinnesdåd till psykoser och Camilla skriver om Sofia Åkermans och Thérèse Erikssons Slutstation rättpsyk, en upprörande bok som avslöjar sanningen om hur samhället och psykiatrin behandlar och vårdar de unga kvinnor som är svårast sjuka i självskadebeteende.

Hoppas ni också reagerar när ni läser om böckerna, det är meningen.

Camilla Hällbom

Publicerad: 2012-01-14 00:01 / Uppdaterad: 2012-01-13 22:20

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?