Nyhet

Augustprisvinnare 2011

För en timme sedan presenterades vinnarna av årets Augustpris i de tre kategorierna skönlitteratur, facklitteratur och barn- och ungdomsbok.

Den skönlitterära vinnaren är:

Tomas Bannerhed: Korparna


När Anna N skrev om Korparna i somras skrev hon: ”För varje sida jag läser blir jag lite lycklig och smått lyrisk. Men jag måste läsa i omgångar, för som helhet kan jag känna att boken blir lite väl mycket, lite lång, lite för eländig. Men när jag får ta det i min egen takt så är allting perfekt, de förbjudna känslorna, förtvivlan, miljön, och till och med ett så vanligt motiv som en far-och-son-relation blir lite unik i den här versionen.” Läs mer.

Juryns motivering lyder:
”På Undantaget kommer ingen undan sin natur. Vare sig det rör sig om jorden eller genetiken. Det handlar om far och son, om arv och miljö, om fåglar och frihetslängtan. Korparna är en klassisk utvecklingsroman, stadigt rotad i den svenska litteraturtraditionen. Men framförallt är den en roman om naturen i betraktarens öga. Och genom den unge Klas klara blick får vi se den återfödas i all sin obönhörliga storslagenhet: dödlig och frodig, sällsam och magisk. Tomas Bannerhed plöjer helt nya fåror i ordbruket. Vi kan inte annat än förundras över denna rikedom: från rönnbärens färg till rördrommens flykt.”

Den facklitterära vinnaren är:

Elisabeth Åsbrink: Och i Wienerwald står träden kvar


När Ella skrev om boken i höstas här på Dagensbok skrev hon: ”Kanske är det just den där påbjudna tacksamheten som gör att jag gråter mig igenom Åsbrinks bok, nästan från pärm till pärm. Inte bara för att det blir så konkret och personligt, inte bara för att det är så lätt att identifiera sig med ett par föräldrar som försöker vara starka och hoppfulla för sitt barns skull. Med en tonåring som lämnas ensam kvar, övergiven i ett främmande och inte alltför välkomnande land. Och med en författare som skriver i trots av föräldrar som menar att det där med judiskheten måste vi hålla tyst om, akta oss för att provocera fram någonting. Utan också för att den svenska flyktingpolitiken är så vedervärdig, så fullständigt utan ursäkt.” Läs mer.

Juryns motivering lyder:
”Ur en skatt av obesvarade brev utvinner författaren flera perspektiv på vår historia och vårt samhälle. Den får läsaren att söka svaren på frågan om vad som är rätt och fel i en historia som berör.”

Vinnare i kategorin barn- och ungdomslitteratur är:

Jessica Schiefauer: Pojkarna


Ella har även läst Pojkarna och skriver: ”Med Pojkarna har Schiefauer skrivit en egensinnig liten roman om kön och identitet. Premissen är som lånad ur en drömsk och lekfull Shakespeare-komedi, men spelet mellan tjejer och killar vardagsrealistiskt och brutalt tecknat. Pojkarna är en saga, och något helt annat. Om att försöka hitta hem i sin kropp, i sin sexualitet. Om vem man är eller skulle kunna vara och vem som egentligen känner en.” Läs mer.

Juryns motivering lyder:
”Med vass och avslöjande flickblick infiltreras Pojklandet. En idéroman som strävar efter att upplösa språkets, växandets och verklighetens gränser. Om kroppen som slagfält och manligheten som drog.”

Grattis önskar vi på dagensbok.com!

Emelie Novotny

Publicerad: 2011-11-21 19:35 / Uppdaterad: 2011-11-21 19:37

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?