Recension

: Nedkopplad
Nedkopplad Susan Maushart
2011
Volante
7/10

Att suga märgen ur livet 2011

Utgiven 2011
ISBN 9789186815646
Sidor 249
Orginaltitel The winter of our disconnect
Översättare Daniel Braw
Först utgiven 2011

Om författaren

Susan Maushart är amerikansk journalist och författare, med en examen i mediaekologi från New York University. Efter drygt 20 år i Australien är hon numera tillbaka i New York. Maushart har bland annat skrivit böckerna The mask of motherhood, Wifework, What women want next och The winter of our disconnect (på svenska som Nedkopplad 2011).

Susan Maushart – författarens hemsida.

Sök efter boken

I mitten av 1800-talet gav sig Henry David Thoreau ut i skogen för att, med Waldens berömda avsiktsförklaring, komma närmare livet självt:

I went to the woods because I wished to live deliberately, to front only the essential facts of life, and see if I could not learn what it had to teach, and not, when I came to die, discover that I had not lived.

Journalisten Susan Maushart tvingar inte med sina tre tonårsbarn ut i skogen – även om de själva nog uppfattar det ungefär så. Hon tvingar dem att stänga av datorn, teven och mobiltelefonen. I ett halvår.

I mina öron låter det ganska måttligt radikalt – lyssna på radio och cd-skivor eller använda fast telefon går till exempel bra, liksom att använda internet på biblioteket eller i skolan – men i mångas, förvånansvärt nog ofta snarare barnens kompisars föräldrar än kompisarna själva, är det uppenbarligen det. Ändå är det slående hur mycket tid och energi som frigörs, bara på att slippa ”WILF:andet” (”What was I looking for?”-surfandet).

För visst låter det idylliskt? Ungarna sover plötsligt ordentligt, gör bättre ifrån sig i skolan, äter bättre och städar sina rum. De börjar laga mat själva, prata med varandra, läsa tidningen tillsammans, spela sällskapsspel, instrument.

Mindre idylliskt är kanske mutorna som krävs, bråken, missnöjet och tristessen (men tristess är kanske kreativitetens moder?). En av döttrarna flyttar till och med hem till sin pappa en kort period. Ändå är det nog så att också tonåringarna ganska snart kan se fördelar med ”Experimentet”. Det förekommer stunder när man med Maushart bara håller andan, som när hon kommer hem till en hoper ungdomar som står och sjunger ihop vid pianot, eller när sonen Bill reflekterar över hur mycket bättre han hade kunnat vara på saxofonen om han inte lagt all tid på tevespelet istället.

En oväntad bonus med Nedkopplad är faktiskt denna inblick i familjelivet – hur ofta läser man faktiskt en bok som får det att verka roligt och spännande att vara ensamstående mamma till tre tonåringar? Eller egentligen att verka något alls?

Liksom Thoreau i Walden, Mausharts favoritbok och inspiration i Experimentet, utgår hon från ett vardagsliv man som läsare kommer trivsamt nära, men stannar inte där. Istället låter hon familjens digitala och analoga erfarenheter leda vidare och knyter an till debatter och forskningsresultat kring vår relation till tekniken omkring oss.

Inte alla perspektiv kommer med. Miljön spelar märkligt nog en försvinnande liten roll i alltsammans. När familjen inleder Experimentet med två veckor ”utan el” införskaffar de i alla fall en mängd ficklampor, batterier och annat. Dessutom finns det siffror över ungdomars medieanvändning som jag är rätt säker på avser amerikanska eller australiensiska ungdomar. Västerländsk medelklass är definitivt normen.

Med det perspektivet är det inte desto mindre en tankeväckande och underhållande bok. Maushart har ett lättsamt, ofta roligt, lite pratigt språk som jag egentligen hellre hade läst i original. Översättningen är på inget sätt dålig, men så typiskt amerikansk att det är svårt att låta bli att hela tiden översätta tillbaka i huvudet när man läser den.

Maushart beskriver inte minst sin kärlek till tekniken på ett sätt som jag antar att man får grepp om först när man är utan den – för Maushart är knappast någon teknikfiende, om nu någon trodde det. Innan Experimentet tog hon med mobilen på toa och i sängen och använde internet notoriskt för att förtränga att hon faktiskt bodde i Australien snarare än var en amerikan ”på genomresa” sedan 20 år.

Syftet med Experimentet är snarare att få perspektiv och distans, att omvärdera och få syn på, och att lära sig att förhålla sig mer medvetet till tingen omkring oss och hur vi brukar dem. Det må vara en light-variant av Thoreaus ”to live so sturdily and Spartan-like as to put to rout all that was not life”, men det är charmigt och värt att ta i beaktande.

Ella Andrén

Publicerad: 2011-10-22 00:00 / Uppdaterad: 2011-10-21 22:09

Kategori: Recension | Recension: #4370

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?