Krönika

Linas bokhylla

img_3050

Hemma hos mig får böckerna ta plats där de kan. Och det gör de! Böcker fullkomligt invaderar tomma ytor. Golv är en bra avlastningsyta, sa en gång min storkusin som jag såg upp till när jag var liten, och det har fått bli en devis jag lever efter, till min pappas stora huvudbry. Men nu bor han ju inte här, och böcker är tydligen en vara som inte slutar anlända till det Arvidssonska palatset. Bland de senaste tillskotten återfinns Kyssa sammet av Sarah Waters och Undersökningen eller When I woke up this morning I felt so gay av Kristina Hultman.

Ett halvår efter att jag flyttat in väntar jag fortfarande på en bokhylla till. Vet var jag ska ha den, det kommer att rucka lite på De Lempicka i hörnet vid soffan, men det kommer att bli bra. Ska bara komma mig för att köpa den också, inredning är inte min grej.

img_3051

Det fanns en tid när jag jobbade med olika ämnesområden; här stod facklitteratur, här fanns poesihörnan, här erotik, här allsköns antologier man samlat på sig genom att ha för många vänner som skriver, här recensionsexen, och på övrig plats fick skönlitteraturen breda ut sig. Sen städade jag och orkade inte upprätthålla en ordning som ändå kändes för stalinistisk för att vara jag. Längst in i hörnet står fortfarande filmvetenskapens hörnstenar, Filmen i Sverige av Leif Furhammar och Film History – an introduction av David Bordwell och Kristin Thompson, där jag omsorgsfullt strukit under och markerat på varje sida, från tiden då detta var mitt liv. Och så Astrid Lindgrens bilder, en fin fotobok som jag aldrig kommer mig för att läsa.

Och så kommer researchperioder, när vissa faktaböcker förflyttas till skrivbordsytan, får hedersplatsen bredvid datorn. Och sen gärna ligger kvar; just nu bland annat Flickan och skulden av Katarina Wennstam och Sjöjungfrun och minotaurus av Dorothy Dinnerstein, en bok om delad föräldraledighet. Och så kommer låningstillfällen, och då rädslan att böckerna omärkligt ska beblandas; nej de får ta en egen hög. Lovisas fina Jeanette Winterson och diverse feministisk facklitteratur.

img_3046

Närmast huvudet vid sängen hamnar de böcker jag anser att jag borde påminna mig om att snart läsa. De man vill se ofta, längta till, men som egentligen aldrig står på dagordningen. Anaïs Nins Incest, Sofi Oksanens Utrensning, John Irvings Welterviktsäktenskapet (som jag dessutom har hört ska vara väldigt porrig), Maria Svelands Bitterfittan (som jag är sist i världen med att läsa), liksom 1984 och faktaboken om Bang. På grund av lite plats samsas böcker med filmer hos mig.

img_3054

Den som lånar toaletten får antingen läsa serier, här är det Nanna Johansson och Nina Hemmingsson som gäller, eller bläddra i min kompis Martin Johnssons egenhändigt tryckta diktbok Skräpbok, som innehåller ”poem, utsagor och sms”, och som jag inte riktigt tycker mig få nog av.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2011-09-19 10:00 / Uppdaterad: 2012-07-20 10:41

Kategori: Krönika

3 kommentarer

Oj!

Ingrid Lindqvist Oregistrerad 2011-09-19 19:26
 

Ja! :)

Lina Arvidsson Redaktionen 2011-09-20 22:28
 

Ser toppen ut!

Kal Ström Redaktionen 2011-09-20 23:21
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?