Krönika

SM i poetry slam 2011

tobias1

SM i poetry slam gick av stapeln i Visby i år. Arrangemanget skiftar ort från år till år, och det tillhör förmodligen de svenska mästerskap som det skrivs minst artiklar om. Så här kommer en liten.

Jag tävlade för Gatsby, ett av två lag från Malmö. Staden Visby var en ny erfarenhet för mig. Vertikala kullerstensgator och ständig sol. Det överdrivet pittoreska i att vara omgiven av en mur och poliser som kollar så att man inte dricker på offentlig plats, fick oss att känna det som att vi var utomlands. Poeter drällde kring som nervösa hjordar, kedjerökande och hispigt repeterande sina egenskrivna alster. För en utomstående kan det stundtals vara svårt att till fullo uppskatta den interna stämning som skapas mellan de poeter som varit med år efter år.

Årets stora skandal blev Boråslaget som missade sin färja med två minuter. Tävlingsledningen var dock snälla, och utnyttjade teknikens under. De unga tjejerna från Borås fick läsa in sina dikter under tidsbegränsad inspelning som sedan visades upp på storbild. Det hela ledde till skifte av lokal (något jag, om jag vill, kan skylla mina låga poäng på i första baotet…).

Ett baot är det samma som en omgång. Fyra lag möts och de fyra poeterna läser varsin dikt. Poängen ger en ranking, både individuellt och lagmässigt.

Scenen utomhus var Almedalsscenen, mer känd som politikernas estrad en gång om året. Maffigt värre, men svårt att nå ut till publiken, som satt flera meter ifrån scenkanten. Och oftast inte var så överväldigande stor heller… SM i poetry slam lider allt som oftast av publikbrist. Jag har bara varit på ett arrangemang som överbevisat den regeln, och det var förra årets SM i Uppsala.

Innehållsmässigt var SM en återspegling av det hat som frodas på komediscenerna just nu. Det är helt enkelt inne att hata, både det ena och det andra. Vi hatar politisk korrekthet, vi hatar Sverigedemokrater, vi hatar småstäder och vi hatar bloggare och överdriven trendkänslighet. En vass tunga skulle vilja påstå att vi helt enkelt hatar vår samtid.

Poeter som skiljde ut sig stilmässigt var bland andra Jenny Wrangborg med sina entoniga mässande dikter om arbetarklassen, Amer Sarsour med sin medryckande rapp, Michaela Åberg med sina dräpande metaforer och slutligen årets vinnare: Tobias Erehed med sina underfundiga gammelpoetiska alster uppläst på sävlig norrländska.

Lagfinalen vanns av Malmölaget, som därmed försvarade sin titel från året innan. Josef Hoffert var med i båda dessa lagkonstellationer. Han var också den enda Malmöpoet som nådde individuell final. Mitt lag, Gatsby, kom tvåa i lagfinalen, vilket kändes helt okej det med. För er som vill se rörliga bilder finns mycket att hitta på youtube, sök på sm i poetry slam 2011 bara.

Individuellt slutade jag på plats 24, och Anna Nygren som också skriver för oss på dagensbok, kom på plats 34.

Lina Arvidsson

Publicerad: 2011-06-11 14:00 / Uppdaterad: 2011-06-11 14:00

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?