Krönika

SM-final i Poetry Slam 2010

SM i Poetry Slam avgjordes i Uppsala i helgen. dagensbok.com var förstås på plats, Anna N som tävlande för Östergötlands lag och jag för att vara med och påverka vem som tillslut vann den individuella finalen.

Trots att man som jag satt i juryn och alltså får vara med och sätta poäng är det inte säkert att resultatet blir som man tänker sig eller önskar eftersom juryn består av fem grupper och både den högsta och den lägsta poängen räknas bort varje gång. Men av någon anledning koras det alltid en värdig vinnare.

Niklas Mesaros läser vinnardikt. Foto: Lovisa Malmgren Appelqvist.

Det blev Niklas Mesaros från Göteborg som tog hem trofén, en nykomling i Poetry Slam-sammanhang där många deltar år efter år. Han vann tack vare en närvaro som gjorde att det var lätt att tro på varje ord. Niklas dikter är genialiska ordlekar som går ut på att hitta andra betydelser och meningar på orden. Då blir hjärtklappning helt plötsligt en väldigt intim handling och den vackraste bilden, men jag saknade ändå känslan av att bli klappad på det där hjärtat.

Därför blir mina tre absoluta favoriter från finalen inte vinnaren utan tre andra poeter som trampade rakt in i mig, klappade och slog mitt hjärta.

Malin Jakobsson skriver dikter som till skillnad från så många kvinnliga poeter inte handlar om att vara kvinna utan dikter som är allmängiltiga. Det är dikter att identifiera sig med som människa. De är burdusa, på rim, om ensamheten, litenheten, hopplösheten. Karleken är en diss mot kärleken:

Den här kärleken, säg något som är bra med den, är inte den i själva verket en fånig figur som sänker förnuftet till nivån hos djur. Själv tror man ofta att man gått och hittat något stort sen ja ägnar man sig åt den där känslan så att inget vettigt blir gjort. Allting annat det får stå och vänta på sin tur eftersom all tid och energi ska inriktas på en enda figur gång på gång på gång på gång gå på samma nit, man glömmer sig själv och då hamnar man i skit.

Matiss Silins, poeten med den fantastiska rösten, inledde med en dikt om att vara elva och tjuvkika på kompisens storasyster i duschen, smygläsa dagboken, hitta öppnade kondomförpackningar i den. Hur dom skrev hennes telefonnummer på dörrar till allmänna toaletter och männen som ringde. Om dubbelheten i att hon i diktens nu driver en sexblogg, där dagboken är vidöppen, mejladressen tillgänglig. Det är dikter att skratta åt, samtidigt som bråddjupet och samhällskritiken finns närvarande i varenda mening.

Matiss Silins i finalen. Foto: Lovisa Malmgren Appelqvist.

Malmölaget posar med trofén, från vänster: Rijal Mbamba, Vilska Lindgren, Josef Hoffert och Lovisa Malmgren Appelqvist. Foto: Lovisa Malmgren Appelqvist.

Allra först ut i finalen var Vilska Lindgren som också var en fjärdedel av Malmö laget som vann lagtävlingen som avgjordes tidigare på lördagen, tillsammans med Lovisa Malmgren Appelqvist, Rijal Mbamba och Josef Hoffert. Hon inledde med en dikt om dom där sista metrarna hem. Om att vara tjej och rädd för att han som följer efter har suttit hela nattbussresan och stirrat på en, för att han ökar sina steg när hon ökar sina steg. Hur hon gång på gång intalar sig att hon inte är rädd, att hon är stark, att hon kan slåss. Att hela tiden upprepa ögon, strupe, kuk och knä. Att famla efter mobiltelefonen och tillslut vekna för rädslan och ringa den där killen som hon är på väg hem till och avslöja rädslan. Hur han springer alla trapporna ner för att rädda henne. Och jag vill bara kräkas. För jag har hört den här historien för många gånger. Och jag vill aldrig behöva höra den igen. Förutom från scenen när det är Vilska Lindgren som står där för hon gör den så fantastiskt bra.

Emelie Novotny

Publicerad: 2010-05-20 14:00 / Uppdaterad: 2010-05-20 15:09

Kategori: Krönika

2 kommentarer

fiiiiiiiiiiiiiiint!

Lina Oregistrerad 2010-05-20 17:39
 

För det första; Att kalla Mesaros ordlekar för genialiska var ändå att ta i. De är fyndiga och ibland underfundiga, men genialiska är de inte. I sådana fall är hälften av poetry slam-folket genier. Vilket skulle innebära att det genialiska inte är genialiskt.

För det andra är finns det ingen motsättning mellan allmängiltighet och att vara kvinna.

Tänk ett varv till är mitt tips. Och läs ”Det andra könet”.

A. Oregistrerad 2010-05-22 00:39
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?