Krönika

Vårens litterära höjdpunkt för alla oss som älskar nytt.Debutbar Debutbar
Så var det äntligen dags för försommarens absoluta höjdpunkt, nämligen årets debutbar. I nära tio år har jag följt händelsen med stort intresse. I nästan lika många år har jag planerat för min egen närvaro i denna krets av pirrigt rödblommiga, sammanbitna nykomlingar. Jag har till exempel iakttagit en pärlsvettig Jonas Hassen Khemiri som med darriga fingrar väntat på sin tur på scenen.

I år har spektaklet klättrat ner ifrån kulturhustaket och tagit plats bland redan etablerade, vissa döda och ibland rentav nobelprisade författarkollegor. Från och med nu anordnar nämligen Stockholms stadsbibliotek debutanternas glada afton i sin magnifika rotunda. dagensbok.com var naturligtvis på plats för att informera sig om dessa knoppande författarskap. Startfältet bestod av elva debutanter, och av dessa var endast fyra kvinnor. Två diktsamlingar samt en ungdomsbok hade smugit sig in bland romanerna.

Det var ett ovanligt jämnt startfält i år. Man skulle kunna säga att det gemensamma temat för vårens utgivningar kretsade kring relationer och framför allt familjeproblem. Intressant var också att så gott som alla författare skrev om sina hemstäder och dito byar och faktiskt erkände att historierna i mångt och mycket var lånade ur deras egna liv. Det är visserligen väl känt att debutanter ofta gör så, men inte alls lika väl nämnt.

Naturligtvis var det ett par historier som gjorde mig mer nyfiken än andra. Berättelser som liksom lyfte och svävade upp mot det cirkelformade halvvägs-till-himlen-höga taket. De böcker som enligt mig fick dessa vingar var Arkan Asaads Stjärnlösa nätter. Det är en roman om kärlek, svek och om rätten att få välja sitt eget liv. Det är också något så ovanligt som en historia om hederskultur skildrat ur en kurdisk pojkes perspektiv. En annan bok som gjorde mig smått förälskad var ungdomsromanen Kapitulera omedelbart eller dö skriven av Sanne Näsling. Den handlar om vännerna Marys och Lovelys symbiotiska relation. Om att göra sig en plats i världen och om orden som livsluft och bostad. Jag fastnade också för Andrés Stoopendals Maskerad om en fjortonårig pretto-pojke i Paris. Ett slags Strindbergskt inferno på tonårsnivå om vad som händer när man tar bort spärrar och murar i livet, men samtidigt bygger upp andra. Den fjärde boken jag bär med mig hem under huden är diktsamlingen Om månen alls syntes av Khashayar Naderehvandi. Här handlar det om glömska. Om man inte längre minns något, hur bygger man då upp tillvaron? Det handlar också om omvälvande resor och förflyttningar på mer än det geografiska planet.

Flera av böckerna är redan recenserade av dagensbok.com och andra kommer att recenseras inom kort. Så varsågoda att botanisera bland vårens nykomlingar. Den sjätte december är det dags för nästa debutbar. Anteckna datumet så möts vi bland de välfyllda bokhyllorna i rotundan.

Anna Liv Lidström

Publicerad: 2011-06-11 16:30 / Uppdaterad: 2011-06-11 18:28

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?