Kanske får du en alldeles speciell känsla bara du ser ett litet O, ett N, ett stiliserat träd, en igelkott, en halvmåne eller ett leopardöga. Kanske har du helt enkelt inte tänkt så mycket på det – på var böcker egentligen kommer ifrån. På att någon läst och tyckt om, korrekturläst, förmodligen kommit med ändringsförslag, formgett texten och omslaget, tryckt och bundit samman. På att någon valt ut just precis den där boken du håller i handen, att just den bland så många andra fått ta steget från små lappar i författarens nattygsbord till en stadig inbunden bok i din bokhylla.
På dagensbok.com har vi då och då velat ta en titt på människorna bakom böckerna och nu har vi samlat lite smått och gott från förlagsvärlden här.
Håll till godo!
Besök hos Ordfront och Weylers
Ingrid var på besök hos två svenska förlag, medelstora Ordfront och lilla Weylers. Pelle Andersson och Svante Weyler visade runt och berättade om verksamheten.
Bokförlaget Mormor svarar på frågor
Andrea ställde frågor till Håkan Olsson på bokförlaget Mormor om bland annat arbete, inspiration och det svenska litteraturklimatet.
Kabusa böcker svarar på frågor
Andrea frågade och Kerstin Aronsson på Kabusa svarade.
Bokförlaget h:ström svarar på frågor
Johan Hammarström på h:ström har också svarat på frågor från Andrea.
Sälja Shakespeare
I samband med vår Shakespeare-special pratade Ella med Jan-Erik Pettersson på Ordfront om deras Shakespeare-utgåvor.
”- Eller för att vara mer exakt. Man sänker priserna på dom populäraste böckerna. Då säljer dom i massor. Mer än någonsin. [---] Dom mer kvalificerade böckerna får däremot bli dyrare. Men det gör inget. Ty sådana handlar vi inte längre med.” Orden läggs i munnen på en Herr Storförläggare. Jag är inte säker på…” Läs mer ”Tidigare i somras recenserade jag en bok av Maria-Pia Boëthius. Jag svalde Boëthius med hull och hår. Jag höll med henne när hon sa att massmedia och kapitalism drar fram likt en stor planktonätande val. En val som suger åt sig oliktänkare och ser till att de inte kan yttra sig i den samhälleliga debatten…” Läs mer ”Ett litet bokförlag – grundat 1968 är en fin liten bok och en ganska brokig samling texter. Den sammanbindande länken är förstås Gidlunds förlag och en del av de människor, böcker och situationer som passerat där genom en bunt decennier. Inte minst är den ett tidsdokument över…” Läs mer
Krister Gidlund: Släpp skrivandet loss! Bokutgivningens nya villkor
De fortsätter att sälja som aldrig förr
André Schiffrin: Förlag utan förläggare
Övergripande bok om förlag
Gertrud och Krister Gidlund: Ett litet bokförlag
DoItYourself -68
Publicerad: 2011-05-30 00:00 / Uppdaterad: 2011-05-29 17:19
Inga kommentarer ännu
Kommentera eller pinga (trackback).