Krönika

Läskigt och löjligt och lurigt

I dagarna utkämpar Berlusconi ytterligare en av sina många strider mot rättsväsendet, i ett ärende som ter sig helt absurt. En premiärminister i ett EU-land har hållit stora fester i en lyxvilla, fester där minderåriga prostituerade varit en del av underhållningen. Europa gapar och undrar om Italien befolkas av idioter eftersom de faktiskt valt denne man i demokratiska val, inte bara en gång utan flera. Frågan om italienarnas IQ behandlas utförligt i Kristina Kappelins Berlusconi Italienaren, som Ella tidigare recenserat här.

Svaret är givet, naturligtvis är italienarna inte idioter, lika lite som grekerna är det för att de i generationer röstat fram politiker utan budgetdisciplin, lika lite som svenskarna är idioter för att SD kommit in i riksdagen. Verkligheten är alltid mer komplex, och italienarnas verklighet är otäck snarare än löjeväckande. Även om klipp som det här skulle kunna få en att tro att Åsa-Nisse utvandrat, krympt och dumpat Klabbarparn.

Kappelin gör inte narr av italienarna på det sätt jag just gjorde, och hon banaliserar inte situationen. Läsvärt och lovvärt om politik som underhållning, och underhållning som politik.

Anna Larsson

Publicerad: 2011-02-13 19:27 / Uppdaterad: 2011-06-16 09:50

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?