Recension

: Burma boy
Burma boy Biyi Bandele
2010
Leopard Förlag
5/10

Där barn jag lekt i Burma

Utgiven 2010
ISBN 9789173432245
Sidor 229
Översättare Boel Unnerstad

Om författaren

Biyi Bandele är född 1967 i Nigeria. Han är numera bosatt i London och verksam som författare och dramatiker, bland annat vid The Royal Shakespeare Company. Bandeles far deltog i slagen i Burma.

Sök efter boken

Lite överraskande är det när baksidetexten vill marknadsföra en roman om en barnsoldat med att den är skriven med ”värme och humor”. Hur skulle det se ut – skojfriska upptåg där handgranater maskeras som vattenballonger? Eller har någon på förlaget förväxlat etiketten med egentligen avsedda säljklyschor som ”krigets vansinne” och ”stridens hetta”?

Biyi Bandele berättar om Ali, fjortonåringen som i barnslig äventyrslystnad ljuger om sin ålder för att ta värvning. Från Nigeria kommer han till Burma för att slåss för britterna mot japanerna. Blixtrande djungelstrider och andra umbäranden i fält varvas med beväringshumor och anekdoter från manskapets liv innan krigstjänsten.

Man får ge Bandele att han levererar intensiva stridsscener, fullt värdiga en kvalitativ krigsrulle. Punktvis lyfter sig framställningen dessutom över konventionerna, som när gamarna blir slöa och sömniga av det oändliga kalaset av krigsoffer hängande i taggtråden. Särskilt snygg är också tillskruvningen av det annars gissade slutet om Pojken som förstås blivit Man och hunnit snappa upp någon nyttig lärdom om livet på vägen.

Lika välfungerande är däremot inte det Knasen- och 91:an-aktiga persongalleriet. Inte för att ett sådant upplägg per automatik inte skulle gå an, men för att det inte gjorts kompatibelt med det allvar Bandele ibland verkar har föresatt sig.

Förstås vore det orättvist att direkt avfärda tanken att ämnet barnsoldater skulle kunna vara förenligt med en mer uppsluppen framställning. En skicklig författare kan ro iland vilka kombinationer som helst. Men vissa sammanvävningar är svårare än andra, till exempel den av utvecklingsroman och historisk krigsrealism, eller för den delen Guds stad och Den tappre soldaten Švejk.

Textutdrag (Visa/göm)

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2010-10-15 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-02 18:50

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3897

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?