Recension

: Norra Grängesbergsgatan, Lätt Malmös coolaste gata
Norra Grängesbergsgatan, Lätt Malmös coolaste gata Oskar Ponnert
2009
Fickludd
7/10

Märkvärdig bokblogg om märkvärdig Malmögata

Utgiven 2009
ISBN 9789163357725
Sidor 216

Om författaren

Oskar Ponnert är poet, skribent, fotograf och formgivare I Malmö. Han drev en gång i tiden musiktidningen Gidappa! och har tidigare bland annat utgivit två diktsamlingar på Pequod Press.

Sök efter boken

Verkligheten är märkvärdigare än dikten, och här är boken som bevisar det. Norra Grängesbergsgatan i Malmö är en gata som, allteftersom staden har växt, hamnat mer och mer centralt. Men den är fortfarande en industri- och förortsgata med allt vad det innebär av udda affärsverksamheter. Gatan går rakt igenom Malmös sydöstra delar. På ena sidan ligger Rosengård och åt andra hållet Möllevången.

Oskar Ponnert har gjort en blogg om sina cykelturer längs en av Malmös märkligaste gator. Bloggen har blivit en bok. Det brukar bara vara Bodil Malmsten som går i land med det. Men denna bloggbok är faktisk svår att lägga ifrån sig när man väl börjat tränga in i Grängesbergsgatans mysterier. Ponnert har cyklat gatan fram och tillbaks nästan varje dag i två års tid. Då upptäcker man saker. Som t.ex. en julgran som står på en balkong längs gatan och inte får följa andra granars kretslopp. När julen är över blir den så småningom en påskgran och en midsommargran. Hösten kommer och granen står kvar på sin balkong. När nästa jul kommer så händer något:

- Den som spar han har Nu kommer den gamla granen på balkongen till heders igen I helgen har den rests och pyntats med en ljusslinga Lite mera roströd än förra året men faktum är att den inte verkar ha barrat ett dugg… Definitivt årets bästa återvinning.

Bokens bilder och texter handlar mest om gatans skyltar och anslag. Här finns många meddelanden att fundera över. Affären Lampshopen konstaterar Lampshopen har alltid låga priser. Det är skillnad. Några månader senare kommer ett meddelande i samma affärs fönster: 20% på realappar En närliggande bilverkstad varnar med skylten Varning Området bevakas med lösgående vakthundar. Körskolan intill deklarerar stolt att man har Jihadkörkortsteori.

Och visst blir man nyfiken på etablissemanget med skylten Skrädderi Frisör.

Ponnert fotograferar och antecknar om små och stora händelser längs gatan. Han noterar nogsamt det lilla gatukökets förvandling från Pasta Köket till Malmös King, Falafel & Kebab. Han blir förbryllad över kiosken Falafel Snabben och dess respektingivande ägarnamn, Ammo Kitchen.

Han följer Sydsveriges Smådjursvänners (SSV) årliga kaninhoppningstävling och får ett nummer av deras föreningstidning Gnagarposten.

Om ni sett filmen Plötsligt i Vinslöv så förstår ni vad den här boken handlar om. Man skrattar fnissar, ler och vill omedelbart gå på en guidad tur bland Norra Grängesbergsgatans myller av däckverkstäder, baklavabagerier och strösselfabriker. Och mest nyfiken blir jag på affären Tyska möbler.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2010-04-09 00:00 / Uppdaterad: 2010-04-10 18:39

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3687

3 kommentarer

Gidappa Mög!

Joppe Oregistrerad 2010-04-10 12:45
 

En ganska sorglig och synisk bok. Att ett von oben-perspektiv kan få så positiv uppmärksamhet är inget sundhetstecken. Den gatan är snarare ett kondensat av de mindre ljusa sidorna i Malmö. På ett år har två mord ägt rum på gatan, omfattande sexhandel med unga kvinnor har avslöjats samt flera fall av försäljning av tunga droger genom undre världen har konstaterats. Att i det sammanhanget cykla förbi och göra en exotisk/lundensisk betraktelse om en gran blir riktigt sorgligt. Genom att tydligt ställa sig utanför problemen och misären, kan allt bli charmigt och spännande. Oskar Ponnert kan själv välja att cykla vidare hem till Lund och fundera över lustigheterna, medan andra inte har något val än att vara kvar. Tror inte granen är lika lustig i deras ögon som i Oskars, när han blickar ner på lustigheterna.

Marcus Oregistrerad 2011-12-03 09:38
 

Köpte den underbara bloggboken igår på litteraturavdelningen på Myrorna, Kolargatan 1, Hjorthagen. Ett fynd! Såg sprillans ny och obegagnad ut så när som på orden ”Till mig på min 66-årsdag från Hanna Panna i Mö. Tack. 21/9 2012″. Idag vaknade jag 05.54 och har nu, kl. 07.08 läst till sid. 124. Ofta har jag brustit ut i ett tacksamt skratt inför OP:s betraktelser i form av foton och texter. von oben-perspektivet som hintades ovan har jag tyvärr inte uppfattat, kanske beroende på att en mycket nära vän levt sin lyckligaste tid på Augustenborg och haft positivt att säga samt att jag själv inte varit där sedan en vecka 1963? Detta är utan vidare en av de bästa böcker jag läst. En bra bok kännetecknas bl.a. av att man under läsningen inte vill att den ska ta slut. Det här är en bok på högkvalitativt papper med underfundig och poetisk text, dessutom bläddervänligt designad. En fantastisk present och ”coffe table”-bok för den trångbodde pga sitt minimalistiska format. Rekommenderas! Själv kommer jag nu att ”dammsuga” second hand- och antikvariska butiker efter denna bok. (Vill ha fler ex för att ge bort.)

Yvonne Domeij Oregistrerad 2013-04-09 07:28
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?