Recension

: IKEA design och identitet
IKEA design och identitet Eva Atle Bjarnestam
2009
Arena
5/10

Ambitiöst men okritiskt om folkhemmets möblerare

IKEA och H&M är två markörer. Två företag som satsar på världsdominans genom konceptet hippt och billigt. Två koncept som startat som små familjeföretag.

Jag var på IKEA-utställningen på Liljevalchs i somras. Det var ungefär som att befinna sig i ett av IKEAs varuhus, fast med något blandade stilar. Utställningen var oerhört insmickrande i tonen och var lika spännande som en genomsnittlig IKEA-annons. Retro-och nostalgifaktorn var hög, analys och kritisk granskning lyste med sin frånvaro. Faktum är att det finns många myter och frågetecken runt IKEA. Ägandet, via diverse stiftelser och moderbolaget Ingka Holding är ett exempel. Ingka Holding bildades på åttiotalet och ägs alltså i sin tur av Stichting Ingka Foundation, som är en skattebefriad, icke vinstdrivande stiftelse. Upplägget innebär mycket stora skattemässiga fördelar och också att företaget är skyddat från insyn. Jämför det med H&M, börsnoterat och Stefan Persson betalar mest skatt i Sverige. Absurda summor, även om H&M är ett av de bolag som varit särskilt skattemässigt gynnade i Sverige.

Kamprads bakgrund inom den mer ljusskygga delen av politiken har också debatterats flitigt. På senare år har det kommit anklagelser om mutor, miljöförstöring och uppgifter om att IKEAs fabriker motarbetar fackföreningar. Anklagelserna om plagiat har funnits med hela tiden, men IKEA har oftast lyckats klara sig ur just de kniporna.

Intressanta saker. Och saker som gör det svårt att svälja en helt okritisk utställning, som på Liljevalchs, eller en helt okritisk bok, som den här. Det finns en liten text om miljön, och en lite längre text om plagiatdebatten och olika rättstvister, men det här känns väldigt mycket som ett beställningsjobb. Författaren har haft tillgång till IKEAs arkiv, fått intervjua nyckelpersoner, däribland maestro Kamprad själv, och det säger sig kanske självt att för att få sådan tillgång måste man kanske anpassa sin ton lite till vad som önskas.

I övrigt är det en resa i tiden, en kavalkad av möbler, designerns och trender. Texter om och intervjuer med formgivare som arbetat för företaget genom åren, personer vars produkter finns över hela jordklotet och även hemma hos din eller min mamma. IKEAs betydelse för möbleringen av Sverige kan inte överskattas. Genom sin satsning på låga priser och att hela tiden ligga rätt i tiden för medel-Svensson har företaget blivit en helt självklar del av den svenska identiteten. Att åka till IKEA och äta köttbullar eller köpa med sig ostbågar, sill och Ballerinakex är en självklar ritual för tiotusentals utlandssvenskar.

Som blädderbok funkar den mycket bra. Det är en gedigen genomgång av IKEAs utveckling, både design- och rent marknadsmässigt. Särskilt kul är alla bilderna ur kataloger, från första utgåvan 1948 och framåt. Jag förstår att man som designkunnig inte har som högsta prioritet att granska sitt subjekt kritiskt från en politisk, moralisk eller ekonomisk ståndpunkt men avsaknaden av kritiskt granskande ger definitivt en menlösare slutprodukt.

Anna Larsson

Publicerad: 2010-04-02 00:00 / Uppdaterad: 2010-04-01 22:18

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3676

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?