Nyhet

Kulturarvet på nätet

I år är året som det svenska kulturarvet digitaliseras – i alla fall om man ska tro ett nytt projekt initierat av Författarförbundet, Förläggareföreningen och Kungliga biblioteket. Det stora projektet ska publicera verk som inte längre går att köpa i tryckt eller digital form – hur nu det är ett konstant kriterium? – och inleds med att äldre verk läggs ut på KB:s hemsida.

”Tanken är att det digitala biblioteket ska ta vid där den marknadsdrivna utgivningen slutar”, säger parterna till bokbranschens tidskrift Svensk bokhandel.

Redan i år står ett pilotprojekt med ett hundratal titlar av fyrtiotalister som Stig Dagerman och Lars Ahlin på dagordningen. Även litterära tidskrifter ingår i satsningen.

Än så länge är vare sig de upphovsrättsliga frågorna eller finansieringen löst, så den cyniske skulle kunna fråga sig i vilken grad det här alls är en nyhet.

Vi håller ögonen öppna, men hänvisar än så länge till exempelvis Projekt Runeberg, Litteraturbanken och eBoklagret Omnibus där ju digitala svenska klassiker, av modell äldre och på andra sidan upphovsrätten, funnits tillgängliga i åratal.

Ella Andrén

Publicerad: 2010-01-05 10:49 / Uppdaterad: 2010-01-05 14:46

Kategori: Nyhet

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?