Recension

: Bara vanligt vatten
Bara vanligt vatten Kajsa Ingemarsson
2009
Norstedts
7/10

Vardagsproblem och kändisskap

Utgiven 2009
ISBN 9789113018959
Sidor 558

Om författaren

Fotograf: Maria Ström

Kajsa Ingemarsson känner vi igen från både P1:s Public Service och Humorlabbet. Med en bakgrund som tolk, översättare och diplomat har hon gått vidare och numera valt frilanslivet som skådespelare, manusförfattare och programledare.

Sök efter boken

Det börjar med en pöl i badrummet och lite unken lukt. Fortsätter med en vattenläcka från helvetet och en hantverkare från himlen. Krydda med århundradets värsta föräldrar och en tv-profil till pojkvän som är otrogen med en annan tv-profil – manlig dessutom, och du får den kända författarinnan Stella Fribergs vinter i ett nötskal. På några veckor förändras hennes liv totalt. Från att ha gått längs en rak, nyasfalterad väg som inbjuder till hastigheter långt över begränsningarna, bär det plötsligt käpprätt ut i skogen.

Kajsa Ingemarsson har i sin bok Bara vanligt vatten beskrivit livet som författare av den sortens böcker som aldrig vinner Nobelpriset och som ständigt hånas och förnedras på tidningarnas kultursidor, men som älskas av befolkningen. Hon förklarar för läsaren att författarvardagen inte enbart utspelar sig hemma på kammaren där kreativiteten långsamt växer fram. Det handlar minst lika mycket om marknadsföring och image. Stella Friberg är inte bara en författare, hon är en livsstil. Det är inte bara hennes böcker som ska säljas, utan hela hennes liv. Och hittills har Stella klarat det galant. Hennes böcker om privatdetektiven Franciska Falke i 1800-talets Stockholm ligger etta på boklistorna och ska nu bli Hollywoodfilm. Men så kommer otrohetsaffären, skriverier i skvallerpressen och en ung, snygg hantverkare som räddar henne när hennes liv slås i spillror.

En askungesaga som till stor del påminner om filmen Notting Hill med Julia Roberts och Hugh Grant. Och precis som en film rullas bilderna från boken upp framför mina ögon. Jag lever mig in i Stellas vardag, kärleksbekymmer och andra problem. På ett roligt och medryckande sätt beskrivs livet som offentlig person. Ingemarsson tar mig med bakom glamouren och galamiddagarna, och jag upptäcker att bakom fasaden är den kända huvudpersonen ganska lik mig. Hon oroar sig för hur hon ska uppfattas, hon gör fel val och hon tycker det är svårt at umgås med människor hon inte känner. Och så denna ensamhet. Trots miljoner på banken och ett namn som alla känner igen är Stella Friberg så ensam. Eller kanske är det just kändisskapet som skrämmer iväg alla vänner, som gör att Stella inte vågar lita på att någon faktiskt vill umgås med henne och inte bara skaffa sig några celebritetspoäng genom att skriva in hennes telefonnummer i mobilens adressbok.

En historia om den stackars rika flickan. Visst, det är ett i-landsproblem. Visst, det här är knappast en viktig bok. Men den är underhållande och som underhållning är den riktigt bra. Det är chic lit av hög kvalitet. Trots att karaktärerna är karikatyrer känns de levande och jag gillar särskilt beskrivningarna av alla de kultursnobbar och författarkollegor som klankar ner på Stellas böcker. Det är skönt att läsa om kända personers vardagsliv och få veta att de inte är så perfekta som de kan tyckas på ytan, även om den kända personen i det här fallet är helt och hållet påhittad. Ingemarsson har säkerligen använt sig av egna erfarenheter för att skapa Stellas karaktär, jag kan tänka mig att hennes egen framgångssaga i mångt och mycket påminner om Stellas, även om romanen överdriver allt och alla. En annan rolig detalj är att delar av Stellas deckare finns inskriven i boken och samtidigt som läsaren får följa Stella genom hennes skrivkramp och bekymmer, får man också lära känna Franciska och hennes problem. Partierna som beskriver Stellas förhållande till skrivandet känns verkligen uppriktiga och speglar antagligen Ingemarssons egna tankar.

Kort sagt, Bara vanligt vatten är en bok att skratta åt, att himla med ögonen åt när det blir för överdrivet, att sucka åt när romanfigurerna inte vet sitt eget bästa. En lagom intelligent bok att koppla av med.

Textutdrag (Visa/göm)

Anna Nygren

Publicerad: 2009-08-16 00:00 / Uppdaterad: 2009-08-16 07:22

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3401

6 kommentarer

”Det är skönt att läsa om kända personers vardagsliv och få veta att de inte är så perfekta som de kan tyckas på ytan”

Men snälla du, trodde du verkligen om kändisar att det verkligen var så som det målas upp i tidningsreportagen eller?

Hans Oregistrerad 2009-08-16 01:42
 

självklart tror vi på allt som målas upp i tidningsreportagen, vad skulle vi annars tro på? jag älskar såna här ”baksidan av det rika/kända livet böcker”, tycker dock att Kajsa Ingemarsson inte dragit det till sin spets förut och därför inte riktigt uppskattat hennes böcker, men den här verkar ju ha allt!

Emelie Novotny Redaktionen 2009-08-16 13:55
 

Ja, visst tror jag på allt som skrivs i tidningen! Och även om jag mot förmodan inte skulle göra det (för vem gör inte det?) så är det ju härligt att frossa lite i andras olycka.

Anna Nygren Oregistrerad 2009-08-17 13:13
 

En läcker bok att må bra till. Lite störande, men kanske nödvändig för trovärdigheten för personerna, är alla fabriksnamnen på boots, kappor, jackor etc. Johnnys Blåkläder eller Fristadsbyxor nämns aldrig vid namn.

Lars Holmén Oregistrerad 2010-06-10 00:56
 

Lars, håller med dig. Har läst halva boken och vet inte om jag orkar mer pga all ”product placement”.

Marja Valtonen Oregistrerad 2010-11-23 15:15
 

Åhhh en trist och förutsägbar bok full av plattityder! Klichéerna staplas på varandra! Och så tröttsamt att hon hela tiden skriver vilka ”märken” huvudpersonerna bär.

Bisse Oregistrerad 2012-01-03 08:54
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?