Recension

: Medan de sov
Medan de sov Kathryn Harrison
2009
Albert Bonniers Förlag
3/10

En intressant historia går om intet

Utgiven 2009
ISBN 9789100122300
Sidor 273
Orginaltitel While They Slept
Översättare Boel Unnerstad

Om författaren

Kathryn Harrison (1961) är bosatt i New York. Hon har publicerat en rad böcker bland annat ”De röda skorna” 2001 och den självbiografiska ”Kyssen” 1998.

Sök efter boken

Medan de sov är en roman om en författares fascination för ett brott. Ett brott som begicks för över 20 år sedan och som författaren inte lyckats göra sig fri ifrån. Kathryn Harrison söker därför upp de två överlevande syskonen i det morddrama som förföljt henne.

Billy Gilley slår en kväll ihjäl sina föräldrar och sin minsta lillasyster med ett basebollträ. Systern Jody överfalls inte utan Billy ber henne att fly med honom. Boken målar upp historien om en dysfunktionell familj och hur de missbrukande och misshandlande föräldrarna under lång tid bygger upp det drama som sedan kulminerar i tre människors död, ett barn i fängelse och ett barn utan några anförvanter i världen.

Det är naturligtvis en mycket skrämmande och fasansfull historia som målas upp. Föräldrarnas totala brist på empati och den rutiniserade misshandeln är ohygglig att ta del av. Billys berättelser i fängelset och Jodys berättelser ifrån det perspektiv hon nu har är både intressanta och ger en ram av förståelse till händelserna. Detta även om någon förklaring inte kan ges till att ingen såg och/eller gjorde något åt den mycket utsatta situation som barnen i familjen Gilley befann sig i.

Dock finns det mycket grus i maskineriet. Författaren länkar sitt intresse för fallet till sin egen ungdom och den incest hon utsattes för av sin far. Hon menar därmed att det finns paralleller till Jody, som också utsätt för sexuella övergrepp/ trakasserier av både sin far och sin bror. Det finns säkert paralleller med dessa framkommer inte särskilt övertygande i berättelsen. Istället verkar det ofattbart att de båda syskonen skulle vilja berätta sina historier för en kvinna som verkar så besatt av det de varit med om. Författaren tar sig också friheten att psykologisera friskt kring hela familjen, kring det som hände och hur detta sitter ihop med dess historia. Vad det egentligen är som de två syskonen, berättat, menar eller varit och är del av menar författaren sig också kunna uttyda. Berättelsen blir därmed introspektiv, inte genom de intervjuer och utsagor som de båda syskonen ger utan för att detta blir en djupdykning i Kathryn Harrisons egen berättelse om sig själv och om hur denna egna historia kan förstås genom morden hon studerar.

Kanske är det så att det måste göras något nytt om detta fall ska kunna bli intressant. Jody har redan skrivit böcker och texter om sin och hennes brors historia. När berättelsen ska berättas på nytt i Medan de sov görs det inte rättvisa åt allt det material som samlats in och alla de samtal som författaren har fört med de inblandade. Det ter sig istället förmätet att hobbyanalysera människor vars historia/er behöver mer än ett psykoanalytiskt raster för att beskrivas med den komplexitet som de/n förtjänar.

Textutdrag (Visa/göm)

Åsa Pettersson

Publicerad: 2009-07-26 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-08 08:03

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3380

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?