Recension

: Shantaram
Shantaram Gregory David Roberts
2007
Brombergs
7/10

Socialarbetande gangster

Utgiven 2007
ISBN 9789173370547
Sidor 938
Orginaltitel Shantaram
Översättare Hans O Sjöström
Först utgiven 2003
Språk Svenska

Om författaren

Gregory David Roberts föddes 1952 i Australien och vägen till sitt författarskap, med debuten Shantaram 2003, har stundtals varit krokig. Efter att i sin ungdom varit anarkist och fackföreningsaktivist hamnade han efter en uppslitande skilsmässa och förlorad vårdnadstvist i ett heroinmissbruk som ledde vidare till kriminalitet och slutligen fängelse. Roberts lyckades rymma från fängelset och tillbringade sedan över ett decennium på flykt, merparten av den tiden spenderades i Bombay där han såväl engagerade sig med socialarbete i slummen som var medlem inom den organiserade brottsligheten. I början av 1990-talet ändrade han livsriktning och ersatte våld och missbruk med skrivandet. Roberts bor tillsammans med sin fru, halva året i Genève och den andra halvan i Bombay, där han fortfarande är engagerad med diverse socialarbeten.

Sök efter boken

När jag var tretton år tillbringade jag en natt i Bombay. Jag landade sent på natten med min familj på Chhatrapatiflygplatsen och åkte direkt till ett hotell i närheten. Morgonen efter åkte vi tillbaka till flygplatsen. Hotellet tillhörde lyxsegmentet vilket i Indien innebar en personalstyrka lika överdriven i antal som den är artig, en klinisk renlighet och alla tänkbara moderna bekvämligheter. Dagen efter upptäckte vi att lyxhotellets närmaste granne var ett slumområde. I ett gytter av provisoriska skjul, sophögar och boskap levde människor i yttersta misär och det enda som skiljde dessa två världar var en motorväg. Den så påtagliga ojämlikheten var ungefär så långt det gick att komma från folkhemmet i 80-talets Gävle. Eller för den delen från 80-talets Australien, för precis som mig slogs Gregory David Roberts av den enorma kontrasten mellan rikt och fattigt när han några få år tidigare landade på Chhatrapti. Men där tar också likheterna slut, för då vår övernattning endast var en transfer, anlände Roberts med en enkelbiljett, falskt pass och en interpolefterlysning. Han kommer efter att ha avvikit från det 20-åriga fängelsestraff som blev resultatet av en serie väpnade rån i hemlandet och planen är inte mer avancerad än att varje dag utanför fängelset är en seger. Några direkta kunskaper om vare sig Bombay eller Indien saknas och Roberts har mest hamnat där av en slump. Men viljan att hålla sig undan från sitt förflutna och en omedelbar kärlek till staden Bombay gör att han snabbt anpassar sig och skapar sig en ny tillvaro.

Den över niohundrasidiga tegelstenen är en självbiografisk roman av den typ som är svår att lägga ifrån sig när man väl börjat läsa, då nästan varje händelse bygger upp en spänning inför nästa. Och kasten är tvära: intags lunchen på ett femstjärnigt lyxhotell kan kaffet efteråt avnjutas i ett plywoodskjul och innan det är middagsdags har han involverats i ett våldsamt handgemäng med personer från någon konkurrerande maffiaklan. På många sätt är det en klassisk uppkomlingshistoria av det snitt som känns igen från episka storfilmer (filmatisering med Johnny Depp är visst på gång). Mycket av det tidigare livet suddas ut, vilket går i linje med Roberts vision om en helt ny start i livet. Men givetvis kan inte allt från det förflutna raderas. Det finns en våldsamhet i hans karaktär vilken han inte kan lämna och som formar hans öde även i Bombay. ”Att göra fel men av rätt skäl” som maffiabossen och fadersfiguren Abdel Khader Khan uttrycker det, när han tillsammans med sina kollegor inom maffiarådet diskuterar de stora frågorna över en pipa cannabis, är det citat som bäst beskriver Roberts.

Men Shantaram är lika mycket en personlig berättelse om Roberts som en, för att citera baksidan, kärleksförklaring till staden Bombay och människorna som bor där. Roberts beskriver staden utifrån sin egen ökade förståelse, med start redan på vägen från flygplatsen tills dess att han blir helt bekväm med staden. Bombay framställs närmast som en komplex organism, där beståndsdelarna förvisso ser väldigt olika ut men är helt beroende av varandra. Absolut inte jämlika och långt ifrån rättvisa, men som delar av en väl fungerande helhet. Det är dock inte någon form av cynism som avspeglas i hans sätt att se staden, utan snarare en anpassning till den utbredda acceptansen av sin lott i livet vilken är synsättet som präglar många av hans Bombayfödda vänner. Och lika rika som beskrivningarna är över Bombay är persongalleriet över dess invånare. Roberts bekantskapskrets är omfattande och inkluderar allt från spetälskesmittade läkemedelssmugglare och björntämjare till maffialedare och Bollywoodregissörer. Det är både indier och utlänningar, vilka är talrika i den multikulturella staden Bombay. Alla beskrivs med stor värme och hans lojalitet mot dem är så rörande att man måste påminna sig om att boken baseras på verkliga händelser, för annars kan vissa delar upplevas lite väl klichéartade. Men oavsett hur subjektiv bilden av Roberts än är, så är han onekligen en mycket intressant person. För det är just historien om honom och hans Bombay som gör Shantaram till en intressant och givande läsning.

Oscar Rooth

Publicerad: 2009-06-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-06-24 09:23

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3346

5 kommentarer

Bra recenserat då du både ger ris och ros på ett givande sätt. Måste nog rusa iväg och köpa Shantaram nu!

Roine Alkemyr Oregistrerad 2009-06-24 15:12
 

Bästa jag läst!

Ante W Oregistrerad 2010-03-03 23:46
 

En bok har aldrig tidigare fått mig att gråta. Men Shantaram lyckades flera gånger.
Utan tvekan det bästa jag någonsin läst.

”Kärleken är det passionerade sökandet efter en sanning som inte är ens egen, och när man väl känner den ärligt och fullständigt, varar den för alltid.” – Gregory David Roberts

Carl Oregistrerad 2010-10-11 23:21
 

[…] och någon annans tankar. På mitt jobb i bokhandel blir jag alltid lika glad när någon köper Shantaram t.ex. 942 sidor för 85 kronor. Det är mycket subversivitet för pengarna. Det är en värld att […]

God Jul | dagensbok.com Oregistrerad 2013-12-24 07:15
 

[…] Shantaram – Gregory David Roberts Tegelsten. Sann (nåja) historia om Roberts som flyr från fängelse i Australien och hamnar i Indiens undre värld. […]

Läs en bok för helvete! | Jardenberg Unedited Oregistrerad 2014-07-29 10:50
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?