Recension

: Två dygn som förändrade Sverige
Två dygn som förändrade Sverige Börje Isaksson
2009
Natur och kultur
5/10

Statskupp och riksklyvning

Året är 1809. Sverige är sedan en tid inblandat i Napoleonkrigen, men det har blivit oerhört kostsamt för landet. Missnöjet gror, och en statskupp mot kung Gustav IV Adolf är i antågande. Den här händelseutvecklingen kom att ligga till grund för en rad förändringar för det svenska samhället – allt från mer triviala sådana som att den svenska kungakronan fick ett nytt efternamn (Bernadotte istället för Vasa) till sådant som en ny grundlag och landets förlust av den ”östra rikshalvan”, Finland.

Allt det här skildras i den här nya populärhistoriska boken, lagom till 200-års-”jubileet” av händelserna. Statskuppen och alla inblandade aktörer skildras förstås i detalj. Boken tar också upp de viktigare aspekterna bakom händelserna – det långvariga och kostsamma kriget, den internationella kontexten, missnöjet som grodde i Sverige – och en del om dess konsekvenser. I det stora hela en fullt godkänd skildring av händelseförloppet kring statskuppen, för den som inte är bekant med detta eller vill fördjupa sig i detaljer.

Men det är ju en historia som inte precis är okänd, utan har figurerat i en hel del historiska skildringar, som exempelvis Herman Lindqvists serie ”Historien om Sverige”. Några nya perspektiv får jag inte heller av den här boken. Författaren är tvärtom tydlig med att han baserar sin skildring på äldre forskning. I det stora hela är boken därför tämligen oengagerande – det känns som en produkt som ges ut för att det är just ett märkesår mer än för att boken är intressant och viktig i sig.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2009-05-05 00:01 / Uppdaterad: 2009-04-20 18:02

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3294

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?