Recension

: Det stora nederlaget
Det stora nederlaget Allan Sandström
2008
Gullers
4/10

När Sverige och Finland blev skilda länder

Utgiven 2008
ISBN 9789188238917
Sidor 240

Om författaren

Allan Sandström är frilansjournalist och har skrivit ett tjugotal böcker, främst i historiska ämnen.

Sök efter boken

För 200 år sedan delades det svenska riket – Finland bröts loss och kom att inlemmas under den ryska tsarens välde. Dessförinnan hade Finland varit en del av det svenska riket i många århundraden. I den här boken skildrar författaren Allan Sandström hur det här kunde ske, och vilka konsekvenser det fick, på ett populärhistoriskt vis.

Bakgrunden var de stora konflikter som rådde i Europa som en följd av de franska revolutionskrigen, och Napoleons maktövertagande i Frankrike. I konflikterna som följde kom Sverige att försöka stå neutralt när andra aktörer ville tvinga med landet i den så kallade Kontinentalblockaden. Det kom att leda till det krig där Sverige också förlorade Finland.

De militärhistoriska aspekterna utgör förstås en stor del av bokens innehåll: truppförflyttningar, sammandrabbningar, och inte minst fästningen Sveaborgs kapitulation. De politiska konsekvenserna i Sverige – framförallt statskuppen som avsatte Gustav IV Adolf – får också mycket utrymme. Det är klassisk historieskrivning som väl inte lär göra någon militärhistoriskt intresserad särskilt besviken. Men det är väl också bokens baksida: den överraskar inte, vare sig till innehåll eller upplägg.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2009-05-28 00:00 / Uppdaterad: 2009-05-28 01:43

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3319

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?