Recension

: Caesar – en biografi
Caesar – en biografi Adrian Goldsworthy
2007
Historiska Media
8/10

En hyllning på Idus Martiae

Utgiven 2007
ISBN 9789185507214
Sidor 640
Orginaltitel Caesar. The life of a Colossus
Översättare Charlotte Hjukström
Först utgiven 2006

Om författaren

Fotograf: Historiska Media

Adrian Goldsworthy, född 1969, är brittisk militärhistoriker. År 1994 disputerade han i antik militärhistoria och sedan dess har han utkommit med ett flertal böcker, på svenska har tidigare getts ut ”Puniska krigen. Kampen mellan Rom och Karthago” (2003) och ”Kejsare och generaler. Männen bakom Roms framgångar” (2006).

Intervju med författaren – Förlaget Orion books har här publicerat en enkel intervju med sin militärhistoriske författare, på engelska.

Sök efter boken

Vad ska man säga om en 640 sidor lång biografi om en av västvärldens mest lästa och omtalade män(niskor)? När biografin sedan är skriven av en som verkligen kan ämnet, i så hög grad att boken enbart baseras på förstahandskällor? Som därtill är välöversatt av en person som faktiskt har studerat såväl latin som klassisk grekiska?

Tja, jag får väl gnälla över tjockleken, då. Han kunde väl ha publicerat den i två delar? Det blir ju lättare att ha med den på bussen/spårvagnen om den inte är så tjock! Dessutom är det lättare att läsa i sängen med tunnare böcker! Därtill är jag ju inte särskilt intresserad av krig, men läser man om Caesar är det oundvikligt att få i sig en del, eftersom han bland annat är känd för att ha skrivit den mest lästa krigsskildringen (?) i historien, De Bello Gallico, om sitt eget krig i provinsen Gallien.

Goldsworthys bok om Caesar är ett hästjobb, visserligen byggd på alla hans tidigare verk och forskning, men kanske just därför välgjord. Han har medvetet försökt skriva för en allmän publik, och denna gång inte enbart för de militärhistoriska fansen (även om uppställningsskisser självklart finns med). Vi får veta små detaljer som varifrån seden att bära den nygifta hustrun över tröskeln sades komma, redan i det antika Rom, fler detaljer än vanligt om händelsen som låg bakom att Caesar skiljde sig från sin hustru Pompeia, och för den intriglystne läsaren lämnar han även en del tankar om varför Caesar gjorde det ena och det andra i olika lägen.

Kort och gott är detta en bok som man säkert skulle kunna göra en hel temavecka om i gymnasierna och som stoppar in allt vi egentligen vet om Caesar i en enda tegelsten. Storpocketversionen kommer under 2008.

Textutdrag (Visa/göm)

Irene Elmerot

Publicerad: 2008-03-15 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-18 23:48

Kategori: Recension | Recension: #2851

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?