Recension

: Kejsarbiografier
Kejsarbiografier Caius Suetonius Tranquillus
2001
Wahlström & Widstrand
8/10

Till sängs med romerska kejsareÂ…

Utgiven 2001
ISBN 9146182381
Orginaltitel De vita Caesarum
Översättare Ingemar Lagerström

Om författaren

Suetonius levde och verkade under slutet av det första århundradet och början av det andra e.Kr. och var anställd hos den romerska Kejsaren som sekreterare och fick därigenom fram mycket av materialet som blev Kejsarbiografier. I bekantskapskretsen ingick bl.a. Tacitus och Plinius den yngre.

Sök efter boken

Jorå, det är faktiskt sant, riktigt trevligt var det också och inte så farligt heller. De var alla trevliga bekantskaper i den litterära form som jag kom i kontakt med dem. Jag har helt enklet läst Kejsarbiografier när jag gått och lagt mig och försökt att klämma en Ceasar per kväll och jag lyckades nästan. Tretton kvällar tog det och det är tolv kejsare som skildras.

Suetonius verk är en viktig källa till kunskap om de romerska kejsarnas historia. Det börjar med Julius Caesar som emellertid aldrig uppnådde titeln men som förebådade och namngav den. Därefter följer de nästkommande elva härskarna varav den siste är Dominitianus. Däremellan återfinns namn som Augustus, Caligula, Nero och Titus.

De olika biografierna är uppbyggda av korta kapitel. Språket är ofta kortfattat och sällan insnärjande men ändå fascinerande. Genom detaljerna som återges skapas porträtten och det är ofta som själva det politiska spelet hamnar bakom den aktuella personen vilket är trevligt. Det är alltså som kulturhistoria snarare än historia som boken bör läsas och läsas bör den om man är intresserad av den romerska antiken.

Per Warmark

Publicerad: 2002-03-08 00:00 / Uppdaterad: 2011-06-18 14:20

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #494

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?