Utgiven | 2008 |
---|---|
ISBN | 97891850000609 |
Sidor | 262 |
Först utgiven | 1985 |
Det finns många böcker man undrar varför de aldrig någonsin givits ut på svenska. Det finns också en del man undrar varför de faktiskt har det. Den här boken tillhör den senare gruppen.
Argumentet i den här boken är att en socialistisk strategi inte kan bygga på arbetarklassen som det enda revolutionära subjektet. En socialistisk strategi måste istället samla en rad olika sociala rörelser – miljörörelsen, fredsrörelsen, kvinnorörelsen och så vidare – till stöd för en radikal demokrati. Det får väl sägas vara den huvudsakliga essensen man får sig till livs, om man väl kämpar sig igenom det extremt otillgängliga, akademiska fikonspråk den här boken är skriven på.
"Hegemonin och den socialistiska strategin" skrevs i en helt annan tid: en tid när Sovjetunionen fortfarande fanns, en tid när Berlinmuren ännu inte hade fallit, en tid när socialistiska rörelser i västvärlden fortfarande levde på lagrarna av sin storhetstid under 1970-talet. Det märks.
Boken är skriven som en kritik av en ortodox tolkning av marxismen. Det är möjligt att den var viktig när den gavs ut för första gången på 1980-talet, inte minst som en uppgörelse med 70-talets ortodoxa vänsterrörelser. I dagens läge finns föga kvar av den ortodoxa marxism den går i klinch mot. Det finns väl ens knappt några som längre tror på den socialistiska revolutionen. De allra flesta i vänstern håller nog redan med Laclau & Mouffe om att man måste samla olika sociala rörelser i kampen. Man kan väl till och med fundera på om det inte har gått så långt att vänstern tagit till sig argumentet i så hög grad att de ibland glömmer bort klassperspektivet.
Den här boken har helt enkelt passerat sitt bäst-före-datum för länge, länge sen. Att ge ut den på svenska först nu känns ganska meningslöst.
Publicerad: 2008-12-17 00:00 / Uppdaterad: 2008-12-17 00:00
7 kommentarer
Den kan ju också ha blivit utgiven på svenska för att den har ett historiskt värde. Som Mein kampf t. ex.
#
Eftersom Laclau/Mouffes bok haft och fortsätter att ha enormt inflytande inom den politiska teorin och för de flesta humanvetenskaper är det självfallet synnerligen lämpligt att den nu äntligen föreligger på svenska.
Att texten skrev före murens fall är givetvis något en nutida läsare måste ta hänsyn till. Det gör den dock inte mindre viktig som ett av de främsta exemplen på en vidareutveckling av Foucaults diskurstänkande. Men Foucault kanske också är passé enligt Rönnbäck?
#
Poängen som jag försökte få fram var ju dock att boken inte är en klassiker varken på samma sätt som Foucault, vars bidrag i allmänhet är betydligt mer tidlösa, eller ett historiskt dokument som Mein kampf.
#
Foucault om någon är väl passé?
#
Focault tidlös?
#
Daniel: observera formuleringenbetydligt mer tidlös än denna bok. Ingen bok är väl helt tidlös.
#
I skrivandets stund arbetar jag på en statsvetenskaplig uppsats, med Laclau/Mouffes diskursteori som analysredskap. Detta verktyg, hävdar jag är mycket relevant, hjälpsamt och allt annat än passé. En bok på svenska med LoM:s teorier är högst välkommet bland samhällsvetenskapliga studenter.
#
Kommentera eller pinga (trackback).