Recension

: Året
Året Terje Hellesø
2008
Hammar förlag
5/10

365 bilder på den svenska naturen

Utgiven 2008
ISBN 139789185786374
Sidor 390
Översättare Jarl von Schéele

Sök efter boken

Naturfotografen Terje Hellesø beslöt sig år 2006 sig för att starta ett unikt projekt. Han skulle göra en fotografisk bild varje dag. Boken innehåller således 365 bilder, en på varje sida. De flesta bilderna är tagna i hans hemtrakter i Hälsingland. Ibland har han varit på resa till andra delar av Sverige. I en inledande text beskriver han sina intentioner med projektet:

Mitt mål var ju inte enbart att dokumentera ett år i naturen – jag ville mer visa mitt år som bildskapande fotograf. På något sätt blir därför alla 365 bilderna ett tvärsnitt av mig som fotograf – min bildsyn, mina tankar, mina tekniker, mitt humör.

Följaktligen så innehåller boken naturbilder av alla slag; landskapsbilder, närgångna naturstudier, helt nonfigurativa bilder och djurbilder. En del av hans bilder är tagna i svartvitt.

Visst är den svenska naturen vacker. Och visst är det intressant att se en hel naturårskrönika, men det blir litet för mycket solnedgångar och litet för mycket hoppande, bajsande rådjur.

Hellesø är bäst i sina nonfigurativa tolkningar av olika detaljer i naturen. När han släpper loss från de naturfotografiska konventionerna skapar han svårtydda, intressanta och suggestiva bilder. Kanske är det så att hans bästa bilder blir till i krocken med civilisationen och naturen. Nyfallen pudersnö där någon slängt en cigarettfimp, en bortkastad plastpåse i motljus. Visst finns dom där hisnande vackra landskapen i boken, men dom försvinner lite i den stora mängden bilder.

Som årets sista bild har fotografen fångat alla natur- och djurfotografers största trofé, vargen. Bilden föreställer ett vackert landskap. Längst nere i högra hörnet har en varg stannat till på snön, knappt skönjbar.

Med ett snävare bildurval hade det kunnat bli en vacker naturfotobok, men då hade det ju å andra sidan inte blivit vad det är: fotoexperimentet "Året".

I slutet av boken finns en redovisning av alla bilddata för den fototekniskt intresserade.

Tommy Arvidson

Publicerad: 2008-08-24 00:00 / Uppdaterad: 2008-08-24 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3024

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?