Recension

: Ett glas mjölk, tack
Ett glas mjölk, tack Herbjørg Wassmo
2008
Norstedts
8/10

Ett barskt uppvaknande

Utgiven 2008
ISBN 9789113017358
Sidor 398
Orginaltitel Et glass melk, takk
Översättare Peter Törnqvist
Först utgiven 2006

Sök efter boken

Dorte är en 15-årig tjej som bor på landet i Litauen med sin mamma och sin syster. Hennes dagar ser för det mesta likadana ut – hon hjälper sin mamma med sysslor i hemmet, försöker få tag på ett jobb, hälsar på bagarens son Nikolai som hon är förälskad i, kommer hem och försöker skapa sämja mellan den djupt kristna modern och den frigjorda och vresiga systern Vera. Pengar är det ont om – maten räcker knappt till, och smakar inte mycket, och hotet om att bli vräkt lurar ständigt runt hörnet. Inte undra på att Dorte blir lockad av erbjudandet om att åka till Stockholm och jobba på café i några månader. Dessutom säger mannen som vill ha med henne att hon skulle komma hem med mer pengar än vad folk tjänar i Litauen på ett helt år! När Dorte går med på att åka med visar det sig att mannen bara höll en del av sitt löfte – de åkte till Stockholm. Men inte för att jobba som servitris, utan för att dras in i en härva av prostitution och människohandel.

Det finns alltid delar hos en själv som man tycker mer eller mindre om. En av de egenskaper som jag tycker mindre om hos mig själv är det faktum att jag allt som oftast är väldigt avtrubbad. Det är oacceptabelt, sorgligt och vidrigt att människor säljs som slavar, att man kan bli satt i fängelse på grund av politiska eller religiösa preferenser, att civilbefolkningen mer och mer får ta smällen i krig, att det finns människor som inte har vatten, mat eller ens tak över huvudet. Listan kan göras lång och fyllas med den ena vidrigheten efter den andra. Saken är den, att trots att jag är medveten om allt detta så (och jag skäms verkligen för att erkänna det) berör det mig oftast inte. Rapporteringen av all skit som människor ställer till med för varandra i världen kommer från alla håll, varje dag, och blir till slut till ett diffust surr som alltid är där, men som jag inte bryr mig om att lyssna närmre på. Det känns helt enkelt inte som om allt det där händer på riktigt.

Att med den inställningen läsa Wassmos bok Ett glas mjölk, tack var som att få ett knytnävsslag i magen. Att läsa om Dorte, 15 år gammal, godhjärtad och naiv småstadstjej som bara vill hjälpa sin familj men istället blir våldtagen av tre dubbelt så gamla män, såld vidare till en hallick i Norge, tvingad till prostitution, återigen våldtagen av en tjackpundare som inte vill använda kondom och gör henne gravid, fick mig att inse att det här händer på riktigt. Jag har ju alltid vetat det, men det var nu som jag verkligen insåg det.

Wassmos bok är ingen stor ”litteratur” (vad nu det är…). Det är inte en roman som kommer att läsas och tolkas och hyllas av litteraturvetare årtionden efter det att den kommit ut. Språket är väldigt enkelt, på gränsen till banalt, berättartekniken är konventionell och karaktärerna är lite väl stereotypa ibland. Det är en språkligt väldigt medelmåttlig bok.

Men Ett glas mjölk, tack är en viktig bok. Den är viktig för att den får sina läsare att inse att det här händer på riktigt. Och till skillnad från många andra av de stora problemen i vår tid så sker det här, hemma hos oss, i trygga Sverige. Hit blir tjejer, vissa av dem fortfarande barn, förda för att tvingas till prostitution av sina ”ägare”. Det händer här. På riktigt. Det fick Wassmos bok mig att inse. Och det är ibland mer värdefullt än en vacker språkdräkt och innovativ narratologi.

Nina Saric

Publicerad: 2008-07-28 00:00 / Uppdaterad: 2017-05-13 23:33

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2995

3 kommentarer

Jag hoppas att du kommer ihåg Ljilja 4ever? Det var mycket realistiskt och gripande.

Svjetlana Oregistrerad 2008-07-28 20:54
 

Otroligt bra och gripande film. Håller helt med dig.

Magnus Oregistrerad 2008-07-29 01:49
 

[...] “Dorte är en 15-årig tjej som bor på landet i Litauen med sin mamma och sin syster. Hennes dagar ser för det mesta likadana ut – hon hjälper sin mamma med sysslor i hemmet, försöker få tag på ett jobb, hälsar på bagarens son Nikolai som hon är förälskad i, kommer hem och försöker skapa sämja mellan den djupt kristna modern och den frigjorda och vresiga systern Vera…” Läs mer [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?