Recension

: Elektrisk matlagning
Elektrisk matlagning Tomas Ekström
2007
Predi förlag
6/10

Men hungriga ska vi alltid vara…

Utgiven 2007
ISBN 9163305184
Sidor 128

Om författaren

Fotograf: Maria Lindberg

Tomas Ekström född 1969, bor i en gammal telegrafstation på skånska landet. Han debuterade 2002 med diktsamlingen ”Elvis, kattsand & andra viktiga saker”.

Etiketter

Sök efter boken

"Elektrisk matlagning" är en historia om en far som försvunnit spårlöst, så står det på baksidan av Ekströms diktsamling. Visst kan det vara så, men många av dikterna tolkar jag som saknaden efter en älskad, i vilken form som helst.

Det är en centrallyrisk och enkelt berättande poesi Ekström skriver. Det är en naturskildrande lyrik, med villasamhällen, skånsk mylla och äppeljuicefärgade kvällar. Det är en poesi enkel att närma sig. Kontrasterna är tydliga och att diktjaget befinner sig i mitten av någonting. Han står mellan vetskap och okunskap, mellan födelse och död, mellan öppen eldstad och digital matlagning. Han är både far och son.

Jag tycker om hur Ekström okomplicerat vänder på till synes utslitna och begagnade liknelser. Och så tycker jag om hur han får saker att lukta. Diktsamlingen luktar allt från vintermorgnar till stickig svett, alkoholpissiga bänkar och bensinångor och solkattstorra husväggar. Om träden skriver han att de liknar hjärtan, men då är det inte kronorna han menar:

Trädens hjärtan
som dunkar långt nere
i den håliga marken

I längden är dikterna ändå för konventionella. Det är få rader som får mig att stanna upp. Jag har läst det förut, ingenting griper tag, vrider om eller får mig att skratta. Ingenting får mig riktigt att undra, bli nyfiken eller provocera fram nya tolkningar. Jag mjuknar lite inför de ömsinta, självklara och vackra miljöskildringarna, det är det enda.

Textutdrag (Visa/göm)

Sigrid Nurbo

Publicerad: 2008-03-23 00:00 / Uppdaterad: 2008-03-23 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2861

4 kommentarer

Tomas Ekström medverkar på samlingsskivan Ordljud med en av dikterna från Elektrisk matlagning.
http://www.dikt360.se/ljudpoesi

Lyssningstips Oregistrerad 2008-03-24 10:17
 

Läste Sigrids recension och tycker hon har missförstått boken lite grann. Visst är det "enkelt berättande poesi" men varför får jag känslan av det lite grann ses ned på? Det Sigrid Nurbo kallar "konventionellt". Berättandet är hos Tomas Ekström viktigare än den poetiska formen. Gott så, anser jag. Boken kan läsas av "vem som helst". Men det är ingen simpel bok, den har många bottnar. Mörkret lurar överallt. Var har man förut läst om den ursvenska kärnfamiljstristessen och ensamheten på det här sättet? Läs bonusmaterialet, de "upphittade anteckningarna", och läs sedan dikterna igen. Nej, för mig var den här boken och poeten en stor upptäckt.

Sofia Oregistrerad 2008-04-08 20:41
 

Sofia: Om jag skulle ge bara ett exempel på en poet som skrivit om vardagstristessen så blir det Sonja Åkesson. Sedan kan man också läsa Kristina Lugn och Majken Johansson då man ändå håller på. Du har förstås rätt i det att ingen skriver som någon annan. Och det är ju tur det.

Diskussionen om högt och lågt är intressant. Själv upplever jag ofta en inställning om att det är fel att läsa och tycka om för "fin" eller "svår" poesi. Det är fult, då tror man att man är något…

Sigrid Nurbo Redaktionen 2008-04-08 21:26
 

O ja, nog har jag läst Sonja, Kristina och Majken och Bodil också. De är mina husgudinnor! Jag har just deltagit i en bokcirkel och är så inne i att argumentera för böcker jag gillar så jag lät nog lite för hård mot din recension. Vad jag menade var att även om just den här poeten har sina rötter i diskbänksrealismen så gör han sin egen grej ändå. Skildringen av en familj som nästan har utplånat sig själv med sin tystnad (så tolkar jag det iaf) är stark. Och så dessutom idén med anteckningarna som ett extramaterial i boken, en slags berättelse bakom berättelsen. Gillar sånt! Sja jag kritisera något så är det att vissa dikter inte känns helt färdiga.

Jag har faktiskt aldrig tänkt på att det kan vara omvänt också, att det skulle vara "fult" att gilla "fin" poesi. Men du har nog rätt!

Sofia Oregistrerad 2008-04-10 19:37
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?