Recension

: Demoner - Ett bestiarium
Demoner - Ett bestiarium Harry Roos
2007
Ruin
7/10

Ja, se dagens demoner…

Utgiven 2007
ISBN 9789185191284
Sidor 59
Illustratör Nina Hemmingsson

Om författaren

Harry Roos är född 1958 och bosatt på Gräsö. Bland annat sysslar han med bokformgivning, videoperformance och design. Tidigare utgivning är ”Häppi” (2003).

Sök efter boken

Kanske har förlaget tänkt sig årets lämpligaste julklapp till alla som inte kan sluta gotta sig i vardagliga tendenser i tiden och som skriker efter att få se sin tillvaro ur ett utanifrånperspektiv på cirka 10 centimeters förskjutning. Konceptet i Demoner är att identifiera ett antal sociala, mediala, samhälleliga etcetera fenomen med så hög igenkänningsfaktor som möjligt och sedan via en konsekvent ironisk linje skoja till det genom att redovisa dessa i form av demoner. Alltså heter det att den inredningsintresserade är drabbad av Ernst, "det fulländade hemmets demon". Mink är det dåliga miljösamvetets demon. Apollo är semesterdemonen. Och så vidare.

Och för all del, några fullträffar får textförfattaren Harry Roos in. Framför allt genom begåvade träffsäkerheter och överdrifter. Ett offer för "de framkrystade presenternas demon" rusar runt på Designtorget i förtvivlan efter en mandelblomstvål med senapskorn, svindyr matolja eller en stor fotobok om korgflätning under vattnet. Uppfylld av Ernst drar man in en rostig harv i vardagsrummet för att inreda efter modellen "shabby chic möter svensk allmoge", och tror dessutom att det är färgen avocado som namngett frukten. Dessutom gör Nina Hemmingssons illustrationer, som alltid, en god insats. Hon lyckas anpassa sin egen stil till temat utan att förlora sina signum av beska och svart ironi.

Demoner är precis och lättillgänglig, ett väl medvetet genomfört koncept. Den är balanserat tydlig och humoristiskt gångbar för en stor målgrupp, och det är förstås också därför den är så uppenbart och ogenerat presentbokig. Det vore lätt att förfäkta hur många "bättre" och mer skönlitterära böcker man kan ge bort om man nu ska ge bort en bok, men då frånser man presentbokens funktion. Den lever på att vara personligare än presentkort och trisslotter. Och det är den förtjänt av. Särskilt Demoner, som lyckas frångå den där putslustigt uppsluppna glättighet som annars belastar presentbokssortimentet i allmänhet. Kanske säger den till och med verkligen något om samtiden, genom sin existens snarare än sitt innehåll. Detta frosseri i dagsaktuella tidsmarkörer – Facebook tillskrivs bredbandsdemonen – känns i sig väldigt typiskt för tiden. Plötsligt tycker jag att vi idag är ganska närsynta av oss.

Johan Wirdelöv

Publicerad: 2007-12-13 00:00 / Uppdaterad: 2011-02-02 23:45

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2748

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?