Recension

: Judiskt motstånd under andra världskriget
Judiskt motstånd under andra världskriget Bo Knarrström
2007
Efron & dotter
5/10

Lovvärt men opersonligt

Utgiven 2007
ISBN 978918565307
Sidor 295

Om författaren

Bo Knarrström är slagfältsarkeolog, och har tidigare bland annat skrivit boken ”Slagfältet” (2006).

Sök efter boken

Judarna var inte bara stillatigande offer inför den förintelse som nazisterna försökte genomföra före och under andra världskriget. Många judar deltog aktivt i motståndet mot Hitler – som partisaner, gerillakrigare i ghetton eller som spioner under täckmantel. Det är detta hjältemodiga motstånd som slagfältsarkeologen Bo Knarrström vill skildra i den här boken, genom att skildra ett antal av de inblandades öden.

Författaren bygger sin historieskildring på biografier och memoarer om/av de inblandade huvudpersonerna. Han säger själv att han inte kommer att återge de här människornas "känslomässiga bergochdalbana", eftersom han tycker det vore "förmätet" att återge den biten av den historiska redogörelsen. Istället väljer han att fokusera på de militära aktiviteterna som sådana.

Varför det skulle vara förmätet att i sig återberätta människornas känslor förstår jag dock inte riktigt (i så fall skulle man väl i princip underkänna de flesta försök att skriva levande och inkännande biografier?). Men att göra det skulle förstås kräva mer av författaren för att göra människornas öden rättvisa. Kontentan blir i alla fall att boken blir ganska steril och opersonlig.

Genom att fokusera på de enskilda människornas motstånd kan den här boken kanske vara ett komplement till den sorts militärhistoria som annars brukar fokusera på de stora slagen, eller de tunga krigsmaskinerna. Men även om initiativet må vara lovvärt, så blir boken tyvärr inte särskilt levande.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-12-03 00:00 / Uppdaterad: 2007-12-03 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2739

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?