Recension

: Maskboken mittemellan
Maskboken mittemellan Pernilla Stalfelt
2007
Eriksson & Lindgren
6/10

Shopping!

Utgiven 2007
ISBN 9789173770064
Sidor 28

Om författaren

Fotograf: Christina Leijon

Pernilla Stalfelt är född 1962 och bor i Stockholm. Hon har skrivit och/eller illustrerat närmare 20 bilderböcker med titlar som ”Bajsboken” och ”Köttbullematchen”. Hon jobbar även som bildpedagog på Moderna Museet i Stockholm.

Sök efter boken

Pernilla Stalfelts maskar har gjort det mesta. I Stora Maskboken åkte de moped, slogs och tjatade, och hade namn som Pratmasken, Latmasken och Gasmasken. I Lilla Maskboken var de bara ute och ringlade, och hade alla olika huvudbonader och kläder (tex Masken i tårtan med Vårtan och Masken med sand i kalsongerna). Därför är det inte så konstigt som man kan tro att Maskboken mittemellan handlar om fem daggmaskar som shoppar. Men rätt absurt är det ändå.

Boken inleds med att de fem maskarna Aina, Tuss, Maud, Anita och Ann-Björn inte vet vad de ska göra. Men så får Aina en snilleblixt på bokens mest underbara sida – som en blixt från klar himmel dyker idén upp i hennes förmodat lilla hjärna: Shopping! Så maskarna hämtar sina handväskor och drar ut på stan där de köper mössor, skor och parfym, ackompanjerade av ständiga pratbubblor där de kommenterar varandras inköp: Koolt!, Fränt!, Klädsamt!. Allt mer uppslukade av aktiviteten går shoppingen från att vara ett tidsfördriv till att bli ett uppdrag – det finns alltid något mer de behöver, och maskarna blir allt mer målmedvetna. I detta finns en inte särskilt framträdande men ändå tydlig ironi från författarens sida som framför allt syns i pratbubblorna men också speglas i den vanliga texten: när en mask får säga: Vi vill ha glasögon! uppgraderar texten det till: Dom behöver glasögon. Hela idén om shopping ironiseras just genom att låta daggmaskar stå för köpbehovet.

Det är väldigt roligt att som vuxen läsa den här boken. Men bortom absurditeten finns egentligen ingen historia, och det hela mynnar ut i ett icke-slut: efter slutfört shopping-uppdrag går maskarna på café. Här finns inget ifrågasättande av budskapet ”shopping är kul” om man inte förstår ironin, vilket jag misstänker att de flesta barn inte gör. För barn blir det nog bara en bok om att handla, och nog för att alla barn leker affär, men frågan är om det innebär att man ska uppmuntra dem till konsumtion för konsumtionens skull. Frågan om barnböcker alltid måste ha ett moraliskt och politiskt korrekt budskap är inte lätt att ta ställning till, men när det gäller shopping vill jag faktiskt svara ja.

Alice Thorburn

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-10-18 23:14

Kategori: Recension | Recension: #2730

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?