Recension

: Välkommen till tippen!
Välkommen till tippen! Anneli Jordahl
2007
Alfabeta
6/10

Är du den som frågar eller den som smiter?

Utgiven 2007
ISBN 9789150108484
Sidor 32
Illustratör Anna Bengtsson

Om författaren

Anneli Jordahl (född 1960) är författare och kulturjournalist. Hon har skrivit bland annat Klass – är du fin nog? (2003), Var kommer du ifrån? (2006) och romaner som Jag skulle vara din hund (om jag bara finge vara i din närhet) (2009), Augustenbad en sommar (2011) och Som hundarna i Lafayette Park (2016). Hon har också varit krönikör i DN På Stan, litteraturkritiker i Sydsvenskan och Aftonbladet, samt redaktör för och medverkat i en rad böcker.

Sök efter boken

Med Mörten och Freddie som guider lotsas vi runt på tippen eller ÅterVinningsCentralen en vanlig dag. Bilarna strömmar in vissa tider på dagen och däremellan är det lite lugnare. Det här är en instruktiv bok där du får inblick i hur det verkligen kan vara och se ut i den här miljön.

Bilderna är uppbyggda i collageteknik, där allt utom innehållet i containrarna har målats i en luftig stil. Själva soporna återges som realistiska foton. Den kontrasten fungerar bra.

Det flätas in många faktaupplysningar i texten, både om vad som händer med det som återvinns och hur du som besökare ska komma underfund med vad som ska ner i vilken container. Visste du t.ex. att du kan testa metaller mot en magnet? Eller att koppar inte är magnetisk?

Ett avbrott i det sakligt informerande blir det när en gråtande man lämnar ett itusågat piano och vi får inblick i varför han gjort sig av med det.

Många människor är måna om att stoppa ner allt i rätt containrar och ställer tusen och en frågor till personalen, medan andra blir frustrerade och dumpar allt osorterat direkt på rampen.

Textutdrag (Visa/göm)

Andrea Berge

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 09:27

Kategori: Recension | Recension: #2730

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?