Recension

: Galen i pengar
Galen i pengar Andreas Palmaer
2007
Natur och Kultur
3/10

Konsumtionens A B C

Utgiven 2007
ISBN 9789127106727
Sidor 32
Illustratör Per Gustavsson

Om författaren

Andreas Palmaer är journalist och förlagsredaktör på LL-förlaget.

Sök efter boken

Pengar. Mmmmmm…

så inleds den här boken med tankar om ”stålar, cash, deg och kosing”. Enligt baksidestexten ska vi få svar på en massa viktiga frågor om pengar, men temat behandlas på ett svepande sätt.

Pengar är ett laddat tema, något som jag är övertygad om att många barn uppfattar tidigt. Så att förenkla tematiken och undvika att problematisera tror jag är att underskatta denna läsar/lyssnargrupp.

Vi lever i en konsumtionskultur där tillgången till pengar ser väldigt olika ut i olika familjer. Kommentarer som ”har du för mycket pengar blir det skräpigt” relaterar helt enkelt inte till barns vardag.

Du får veta att dina pengar kan användas i utbyte mot något du gärna vill ha i butiken, men samtidigt betonas det att du aldrig får tillbaka dina pengar.

På frågan varför inte de rika ger mer av sina pengar till de fattiga? svarar författaren att många tycker väldigt mycket om sina pengar. Han ber oss läsare pröva att köpa en trumma till vår bästa kompis när hon fyller år och tar för givet att avundsjuka och ånger då kommer slå till. Här dribblas en stor fråga bort utan att egentligen fördjupas. När inte det mer allvarliga funderandet ges utrymme, så kommer inte heller de lekfulla tankarna helt till sin rätt.

Per Gustavssons figurer får uttrycka många olika känslolägen. En rolig liten sidodetalj är att en peng och en sedel, eller en klirrare och en prasslare som de också omnämns, travar runt på egna ben och iakttar händelserna på de flesta uppslagen.

Alla hundralappar ser likadana ut. Alla kronor och femtioöringar också. Trist eller hur? Rita en stilig tusenlapp med dig själv på istället.
Tyvärr vill dom som jobbar i affären inte ha den.
Dom är livrädda för pengar som ser annorlunda ut.

Andrea Berge

Publicerad: 2007-11-24 00:00 / Uppdaterad: 2011-03-06 09:38

Kategori: Recension | Recension: #2730

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?