Recension

: I en klass för sig
I en klass för sig Fanny Ambjörnsson
2006
Ordfront
10/10

Färgstark skildring av vardaglig tonårsidentitet

Utgiven 2006
ISBN 9170370273
Sidor 361
Först utgiven 2003

Om författaren

Fanny Ambjörnsson (född 1973) är socialantropolog och verksam vid Stockholms universitet. Hon har medverkat i en rad böcker, bland andra Ett hjärta i jeans (1997), Uppror pågår (1999), Sexualitetens omvandlingar (2003) Vad är queer? (2006) och Den moderna homofobin (2011). 2003 kom hennes doktorsavhandling I en klass för sig och 2011 Rosa – den farliga färgen.

Ambjörnsson på Ordfront – Förlagets info om författaren.

Sök efter boken

”Ungdom” har en tendens att löjligt snabbt gå från något man är själv till en märklig, annorlunda grupp halvläskiga, halvrörande typer som klär sig underligt. (Seriöst, vad är det som är oklart i ”underkläder” som i konceptet kläder man har under, inte liksom ovanför, sina övriga kläder?) I alla fall. När man nu sitter där som en liten tant, tjuvlyssnar på bussen och förfäras, ja, då kan en dos av Fanny Ambjörnssons I en klass för sig ge perspektiven åter.

I en klass för sig. Genus, klass och sexualitet bland gymnasietjejer är nämligen ingen vanlig avhandling. Det behöver man bara se Lotta Kühlhorns snyggt färgglada omslag för att inse.

Ambjörnsson lyckas kombinera en rad viktiga perspektiv på tonårstjejers vardagsliv och förhållningssätt. Hon relaterar kön/genus, klass, etnicitet och heteronormativitet till varandra, utan att på något sätt hemfalla åt konceptsvar, offerbilder eller övertro på någon obunden vilja. Det är komplicerat. Det är individer och strategier och relativitet; å ena sidan och å andra sidan. Det är massor av konkreta exempel, livfullt skildrade situationer och en varmt inkännande lust att förstå och klä i ord.

Ambjörnsson har under ett drygt år följt tonårstjejer på två olika gymnasieprogram, de skötsamma medelklasstjejerna på samhällsvetarprogrammet och de lite ökända, högljudda tjejerna på Barn och fritid (en kategorisering som knappast får stå oemotsagd, men det är så de båda grupperna uppfattas på skolan). Hon är med dem i klassrummen, på rasterna, på skolkfika, fester och krogar. Hon hamnar i diskussioner om pojkvänner, feminism och kroppsbehåring och hon låter till och med ett par av tjejerna stajla henne.

Det är knappast någon traditionell akademisk position Ambjörnsson intar och det är både underhållande och befriande att läsa om. Istället för att gömma sig bakom ett anonymt akademiskt skrivsätt och ”objektiva” formuleringar redovisar hon öppet sin egen roll i tjejernas vardag och i skildringen av den. Det betyder inte på något sätt att hon kastar vetenskapligheten all världens väg. Snarare tvärtom. Den traditionella idealbilden av den oantastliga, opåverkade forskaren förtjänar att problematiseras. Ambjörnsson gör just det och hon gör det på ett uppriktigt, spännande och kreativt sätt.

I en klass för sig är en kul, mångfacetterad, oroande och förtroendeingivande skildring av identitet, tillhörighet och förväntningar. Den borde vara relevant för alla som någonsin varit tjejer, tonåringar, haft något som helst att göra med skolan i allmänhet och gymnasieskolan i synnerhet (särskilt lärare borde ha något att lära av tjejernas perspektiv i boken) eller som, ja, över huvud taget lever i samhället, faktiskt.

Textutdrag (Visa/göm)

Ella Andrén

Publicerad: 2007-11-10 00:00 / Uppdaterad: 2011-01-15 14:36

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2694

3 kommentarer

curtis sittenfeld någon?

aelias Oregistrerad 2007-11-10 00:49
 

Det har du ju rätt i. Märkligt. (Lade till en recensionslänk på den uppe till vänster.)

Ella Andrén Redaktionen 2007-11-10 10:02
 

[...] Tradera Relaterade artiklarFärgstark skildring av vardaglig tonårsidentitet [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?