Recension

: The heroin diaries - A year in the life of a shattered rock star
The heroin diaries - A year in the life of a shattered rock star Nikki Sixx
2007
Pocket Books
9/10

Rockstjärnelivets mörka baksida

Utgiven 2007
ISBN 9780743486286
Sidor 413
Språk Engelska
Illustratör Paul Brown
Medförfattare Ian Gittins

Om författaren

Nikki Sixx är motorn i Mötley Crüe, ett band som sålt 45 miljoner skivor. Förutom bandet har han även sitt eget klädmärke, Royal Underground. Han jobbar även med välgörenhet via sin organisation Running wild in the night, som strävar efter att hjälpa vilsna och utslagna ungdomar.

Nikkis hemsida – Här hittas all information om Nikki Sixx och alla projekt han är involverad i.

Mötley Crües officiella hemsida – Kungarna av LA.

Sök efter boken

Jag var 16 år gammal 1987, det år som dessa dagboksanteckningar härstammar ifrån. Jag älskade Mötley Crüe och inhandlade givetvis "Girls girls girls" direkt när den kom ut. Om jag inte minns fel var det faktiskt i Göteborg som köpet skedde, och jag minns också att det satt en irriterande klisterlapp på skivan, som inte gick att ta bort utan att skivomslaget revs sönder. Vilken olycka!

Nu, tjugo år senare, publiceras Nikki Sixx dagboksanteckningar från ett år då hans band visserligen stod på topp, men han själv befann sig på botten.
Mötley Crüe var mitt KISS, dvs att jag var med från början. KISS nådde sin absoluta topp runt 1977–78 och då var jag helt enkelt för liten för att ta del av det hela. Men med de glamourösa galningarna från LA fick jag möjlighet att följa bandet från början och all den galenskap som följde. Och vilken galenskap sen! Ett mer kaotiskt band än detta får man leta efter. Allt var extremt: drogerna, sexet, slagsmålen, konserterna och så vidare. Att Nikki Sixx under denna turbulenta tid lyckades föra en dagbok övergår mitt förstånd.

Boken tar sin början på julafton 1986 för att sedan fortsätta fram till julafton ett år senare. Drogerna, i alla dess former, är en i stort sett självklar del av vardagen. Likaså är de paranoida tankarna, hallucinationerna och smärtan. Ganska tidigt i boken står det klart att mycket av den konstanta psykiska, och därefter fysiska, smärtan har sin grund i en delvis katastrofal uppväxt. Nikki Sixx klandrar sin ständigt frånvarande mamma och pappan som försvann ut ur bilden tidigt. Inget sensationellt med andra ord, men den väg Sixx väljer är desto mer svart.
Som läsare får vi följa med på en resa som går via skivinspelning, turnerande, ett dysfunktionellt band och all form av dekadens som tänkas kan. Att någon av bandets medlemmar fortfarande är i livet är och förblir en gåta. Nämnas bör väl att författaren faktiskt förklarats kliniskt död vid mer än ett tillfälle. Första gången döden knackar på sker i London tillsamans med Hanoi Rocks labile gitarrist Andy McCoy. Sixx låter langaren injicera honom, vilket givetvis resulterar i en överdos. Langaren får panik och dumpar den till synes livlöse rockstjärnan i en container på en bakgata, där han senare vaknar upp blåslagen. Det visade sig att langaren hade försökt återuppliva Sixx genom att furiöst slå honom med ett baseballträ.
Händelser som denna återkommer oavbrutet under bokens gång, och den ständiga frågan är återigen hur han överhuvudtaget hade sinnesnärvaro att skriva dagbok under tiden.

För en gammal hårdrockare som mig själv, som dessutom fortfarande älskar Mötley Crüe, är det de små detaljerna och historierna som bjuds, som är av störst intresse. Konserterna, snacket om andra band, bråket med de andra bandmedlemmarna och alla kommentarer från gamla flickvänner, hans mamma, manager, producent m.m., ger en bild av en ung man utan några som helt gränser. Allt är tillåtet och all form av ansvar försvinner lika fort som kokainet åker upp i näsborren.

"The heroin diaries" innehåller kanske inte några nya ingredienser i ett rockstjärneliv, men det är den återkommande dekadensen och smutsen, som ger en helt ny inblick i hur det kan bli när man är ung, slåss mot allehanda demoner och har ett alldeles för stort bankkonto. Det finns hela tiden någon som städar upp efter dig, som tar konsekvenserna av ditt handlande och i stort sett ser till att du kan fortsätta härja och svina bortom all kontroll, för i grund och botten handlar det om att tjäna pengar. Kosta vad det kosta vill.

Jag hade tänkt se Mötley Crüe på den planerade europaturnén 1988, men allt ställdes in och anledningen som gavs fick Spinal Tap att verka mer verkligt än någonsin. Bandet hävdade att kombinationen av deras tunga scenutrustning och all snö som låg på de europeiska arenornas tak utgjorde en säkerhetsrisk. Inga fans trodde väl på det, men få var vi som förstod hur illa ställt det var med vårt favoritband. En annan historia med viss humor över sig, är när Sixx misstänker att hans dåvarande flickvän och tillika drogkompanjon, varit otrogen medan han själv varit ute på turné. Att han själv avverkat 200 groupies är inget som faller honom in. Han försöker få några Hells Angels-killar att slå sönder knäskålarna på mannen ifråga, men planen blir aldrig verklighet och detta kan skådisen Jack Wagner ("Melrose Place", "The bold and the beautiful") tacka sin lyckliga stjärna för.

Nikki Sixx utelämnar ingenting utan berättar uppriktigt om allt, inklusive blodet, kramperna, de nerpissade byxorna och hur smutsigt det verkligen är att skjuta upp heroin, snorta kokain och dricka kopiösa mängder sprit varje dag. "The dirt", bandets självbiografi, tog rockmyten till nya höjder, men "The heroin diaries" spränger alla tidigare tabun och gränser. Hemskt, men samtidigt ett oerhört intressant dokument om det glamourösa livets nattsvarta baksida. Den genomgående sensmoralen är självfallet att man trots allt mörker, kan ta sig ur och komma fram helskinnad på andra sidan. En kliché måhända, men dock en viktig sådan.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2007-09-25 00:00 / Uppdaterad: 2007-09-25 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2644

4 kommentarer

Finns den i svensk översätttning?

Bo Bengt Basker Oregistrerad 2008-07-05 15:32
 

Det är den bästa boken jag någonsinn har läst!!! Och jag har läst otroligt mkt böcker i mina dagar. Men denna slår priset stort! Jag rekomenderar det starkt, vad du än tycker om för slags böcker så kommer du fastna. Tack

Alexandra Oregistrerad 2008-10-31 11:24
 

Jepp den finns på svenska

Alexandra Oregistrerad 2008-10-31 11:25
 

Den är bästa att läsa på engelska. Helt helt underbar!! Smärtsam och härlig, på en och samma gång.

Camila Oregistrerad 2011-02-26 16:12
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?