Recension

: Killing yourself to live - 85% av en sann historia
Killing yourself to live - 85% av en sann historia Chuck Klosterman
2007
Damm
7/10

Kärlekstörstande journalist söker svar i döda rockstjärnor

Utgiven 2007
ISBN 9171308369
Sidor 267
Orginaltitel Killing yourself to live - 85% of a true story
Först utgiven 2005

Om författaren

Chuck Klosterman föddes 1972 och han har jobbat för tidningar som Spin, GQ, The Washington Post mm.
Han är bosatt i New York och ”Killing yourself to live” är hans första bok på svenska.

Sök efter boken

Jag gillar verkligen Klostermans "Fargo rock city" där han avhandlar 80-talshårdrocken och allt vad den innehåller. En mycket träffande berättelse om hur det var att växa upp i en liten håla någonstans i ingenmansland. Mest tilltalande var just det faktum att han växte upp ute på landet, precis som undertecknad. Likaså var och är min förtjusning över den typen av hårdrock stor, trots att jag idag är gift och småbarnsfar. Med andra ord har delar av mitt musikaliska intresse fastnat i 1986 och jag finner mig ofta dagdrömmandes om spandex, hårspray och galna groupies.

Hans senaste alster "Killing yourself to live (85% av en sann historia)" är inte riktigt lika självklar, dock i mångt och mycket lika underhållande. Han får i uppdrag av sin chef på tidningen Spin att ge sig ut på en resa med hyrbil genom USA och besöka de platser där forna rockstjärnor dött i form av flygkrascher, självmord, överdoser mm. Den stora frågan gäller dödsfall kontra kändisskap. Parallellt med detta uppdrag blir boken också en redogörelse för Klostermans kärleksbekymmer. Det är obesvarad kärlek, suktande sådan och otaligt grubblande över vem som är den rätte. Personligen hade jag klarat mig utan de flesta av dessa tankegångar, då de bara känns utdragna och genomgående tråkiga och dessutom framställer de författaren som en oerhört velig och efterhängsen man.

Bäst och roligast blir det när han skriver om sina möten med andra människor och självfallet de platser han besöker. Bara det inledande resonemanget kring vilka skivor som ska få följa med på hans resa, är värt de kronor du spenderar på boken. Efter många om och men är det hela 600 cdskivor som får bli hans sällskap. En galen siffra för gemene man, men helt normal för författaren och själv nickar jag i samförstånd.

Klosterman skriver underhållande och träffsäkert och lyckas få ur mig flertalet skratt. Han beskriver ingående hur Thom Yorke i Radiohead förutspådde 9/11 på plattan "Kid A" och han lyckas dessutom redogöra för alla hans flickvänner genom att jämföra med samtliga KISS-medlemmar. Genialt roligt.
Han radar även upp tio rockstjärnors död som borde vara självklara samtalsämnen på middagsbjudningar, av den enda anledningen att de är lärorika. Frågan kvarstår dock för vem?

"Killing yourself to live" är ärlig i sitt berättande, trots sin titel, och det berättas naket om författarens egna drogupplevelser och den syn han har på sina vänner, flickvänner, grannar mm. Samtidigt ges något av en geografilektion när han passerar stad efter stad på jakt efter platsen där exempelvis Duane Allman mötte liemannen eller där Lynyrd Skynyrds plan kraschade.

Har du inte tidigare stiftat bekantskap med Chuck Klosterman föreslår jag att du först tar dig genom den hysteriskt roliga "Fargo rock city" och sedan direkt efter sträckläser nyss recenserade bok. Du kommer att skratta högt. Kanske inte hela tiden, men tillräckligt mycket för att bli på bra humör när sommaren regnar bort utanför ditt fönster.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2007-07-10 00:00 / Uppdaterad: 2007-07-10 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2557

4 kommentarer

är siten nedlagd!===!?

jan banan Oregistrerad 2007-07-20 08:38
 

Vi kan ju alltid hoppas, Jan.

christina Oregistrerad 2007-07-21 09:59
 

Jag antar att ni kommit hit via dagensskiva.com, där det sedan några dagar tillbaka ser ut som att detta är den senaste recensionen på dagensbok.com. Om ni klickar på Senaste tio i högerspalten så ser ni de recensioner som tillkommit efter denna.

Andrea Berge Medlem 2007-07-21 21:28
 

[...] Sex, Drugs and Cocoa puffs av Chuck Klosterman. Liksom Killing yourself to live finns det antagligen få som har likna galna åsikter som Klosterman, för att inte säga [...]

 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?