Recension

: Hella nation - In search of the lost tribes of America
Hella nation - In search of the lost tribes of America Evan Wright
2009
Corgi Books
7/10

I samhällets utkant

Utgiven 2009
ISBN 9780552160391
Sidor 476
Språk Engelska

Om författaren

Evan Wright är amerikansk journalist, framför allt på Rolling Stone, och författare till boken Generation kill (2004). Under den amerikanska invasionen av Irak 2003 följde han marinkårsförbandet First Recon Batallion. På deras upplevelser under invasionens första veckor bygger boken, som också blivit teveserie (2008) med bland andra Alexander Skarsgård.

Sök efter boken

Evan Wright har tidigare skrivit den enormt hyllade Generation kill, som även blev en framgångsrik tv-serie med Sveriges senaste stjärnskott, Alexander Skarsgård, i en av huvudrollerna. För övrigt en roll som passar honom betydligt bättre än den småfjantiga rollen som vampyr i relativt ointressanta True blood.

I Hella nation skriver Wright om amerikanerna som lever i samhällets utkant eller i en del av samhället som gemene man sällan stöter på. Allt från porrstjärnor och internetbedragare till utkastade femtonåringar som krossar skyltfönster i ”the battle of Seattle”. På många sätt sköra och sorgliga varelser som många gånger om hamnar fel och väljer vägar som oftast leder i fel riktning.

Det är kortare reportage där en del av dem tidigare publicerats i Rolling Stone och det är i de flesta fall väldigt intressanta betraktelser, med ett språk och en stil som för tankarna till den något mer kände Chuck Klosterman. Det är lättläst och överlag en underhållande läsning, som gång på gång får en att fundera kring människors val här i livet. Exempelvis berättas det om Jasmine St Claire, som inget annat vill än att bli en erkänd och världskänd porrstjärna. Detta uppnår hon genom att medverka i filmen The world´s biggest gang bang 2. Lägg märke till att det var del två av detta verk! Författaren själv har även han dabblat i porrbraschen genom att jobba för Larry Flynts Hustler och dessutom skrivit manus till Psycho sexuals 2. Det är smutsigt, snuskigt och inte så vackert, men ändå fascinerande på något konstigt sätt.

I ett annat kapitel berättas det om Wingnut, en 26-åring som medverkade i vad som kommit att kallas ”the battle of Seattle”. 1999 var det WTO-möte i den nordvästliga staden och det hela utmynnade i ett fyra dagar långt upplopp i stil med det som hände i Göteborg 2001. Från början en fredlig demonstration och protest, som snabbt övergick i galenskap. Wingnut är klädd i svart hoodie och anser det vara fullt logiskt och självklart att krossa fönster på Starbucks och McDonalds. Dessutom är det helt ok att skita ner i staden för då blir den oattraktiv och hyrorna sänks. Wingnut umgås med ett gäng mindre lyckliga individer, som antingen rymt hemifrån eller blivit utkastade av föräldrarna. Överlag trasiga människor, som så många andra i boken.

Hella nation ger läsaren en inblick i det dunkel som många människor lever i. Världar som är främmande för många, men som ändå finns där parallellt med den mer ”civiliserade” världen. Wright skriver bra och enkelt, men det är ändå som om något fattas. Det är väldigt svårt att sätta fingret på det dock. Varje reportage är som en kortare film eller ett foto av olika händelser. En ren betraktelse utan några förklaringar och utan några egentliga för- eller emot-tankar. Och givetvis är inte allt lika givande och spännande att läsa och detta gör att nerven inte håller rakt igenom.

Niclas Müller-Hansen

Publicerad: 2010-03-24 00:05 / Uppdaterad: 2010-03-23 20:11

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #3667

2 kommentarer

Jag minns ett tv-inslag med Jasmine St Claire för drygt tio år sen. Hon var helt avtrubbad, som en zombie. Otäckt. och vidriga bilder från filmen.

Men. Det jag först tänkte när jag läste det här inlägget var att det är ju mycket vanligare att vi läser och hör om just de där udda existenserna i samhällets utkant i USA, än om de alldeles vanliga människorna som försöker leva sina liv efter bästa förmåga. De flesta knarkar ju faktiskt inte, eller spelar in porr eller stjäl.
Tänker jag som nu läser en rasande bra novellsamling av Antonya Nelson som handlar om just vanliga människor.

snowflake Oregistrerad 2010-03-24 09:41
 

Jasmine är ju numera en profil inom hårdrocksradio. Verkar ha hittat rätt. Svenska Amon Amarth är tydligen ett favoritband.

Niclas Oregistrerad 2010-03-24 19:46
 

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?