Recension

: Den nya kapitalismens kultur
Den nya kapitalismens kultur Richard Sennett
2007
Atlas
8/10

Kort och koncist om kapitalismen

Utgiven 2007
ISBN 9789173893077
Sidor 144

Om författaren

Richard Sennett är en av USAs mest kända sociologer, verksam vid både New York University och London School of Economics. En av hans böcker, ”När karaktärerna krackelerar”, finns sedan tidigare utgiven på svenska.

Wikipedia – Richard Sennett – Wikipedia listar Sennetts publikationer.

Sök efter boken

Den som har läst Richard Sennett tidigare kommer känna igen det mesta av innehållet i den här boken. Även om man så bara har läst "När karaktären krackelerar", den enda som sedan tidigare finns översatt till svenska, så är många av den här bokens centrala argument i grunden desamma som i den boken.

Sennett försöker här sammanfatta ett livs forskning kring arbetsförhållanden, arbetsmarknad och kapitalismens utveckling. Den "nya" flexibla kapitalismen gör oss inte alltid friare och lyckligare som människor. I många fall är det precis tvärtom, menar Richard Sennett. Flexibilitet kan leda till ökad ofrihet för många arbetare, exempelvis i form av en ökad övervakning, och att många andra inte alls behövs utan ställs utanför arbetsmarknaden. Den nya kapitalismen leder också till att arbetare många gånger saknar engagemang för sitt arbete – varför, skriver Sennett, skulle man vara engagerad för en arbetsplats, som inte är engagerad i en själv?

Även om det inte är mycket nytt som Sennett framför i den här boken är den mycket läsvärd. Här summerar han på sätt och vis mycket av vad han kommit fram till i tidigare forskning. Boken är skriven i essäliknande form, så några källhänvisningar eller liknande finns inte. Söker man sånt får man gå vidare till Sennetts övriga produktion.

Storheten med den här boken är just att författaren här lyckas komprimera så många tankar och insikter på ett så litet utrymme. Det gör i och för sig att boken inte är helt lättläst – den kräver nog att man tar det lite lugnt, och reflekterar över det digra innehållet. Men det är en kort liten tegelsten, full av inspirerande tankar.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2007-06-26 00:00 / Uppdaterad: 2007-06-26 00:00

Kategori: Dagens bok, Recension | Recension: #2537

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?