Recension

: Children of the sun
Children of the sun Alfred W Crosby
2006
W W Norton
5/10

Energihistoria i ilfart

Utgiven 2006
ISBN 0393059359
Sidor 192
Språk Engelska

Om författaren

Alfred W. Crosby är professor i American Studies, historia och geografi vid universitetet i Austin, Texas. Han har tidigare skrivit flera uppmärksammade böcker om bl.a. imperialismen och dess biverkningar.

Sök efter boken

Det verkar ha blivit populärt med skildringar som försöker sammanfatta hela mänsklighetens historia utifrån ett visst perspektiv – torskens och saltets historia, nätverkens historia och så vidare. I den här boken fokuserar Alfred Crosby på energianvändningen genom mänsklighetens historia.

Det är en relativt kort och lättläst bok som tar oss hela vägen från de första jägar/samlar-samhällena (och den energi vi fick oss till livs genom växter och djur) ända fram till ett framtida fusions-samhälles energiförsörjning.

Ska man hinna med allt det på mindre än tvåhundra sidor (166 sidor brödtext för att vara exakt) måste det så klart gå undan. Och det är väl det främsta intrycket av den här boken – det går fort fram. Boken ger i och för sig en helt godkänd introduktion och överblick till mänsklighetens förhållande till och användning av energi, men allting marscherar på i så rask takt att man egentligen inte får så särskilt mycket detaljer eller hårda fakta till livs. De detaljer som finns är mer av anekdotisk karaktär, vilket gör boken till en relativt lättsmält historia.

Är det en lättläst översikt man är ute efter är den här boken helt rätt val. Själv är jag däremot mer förtjust i Vaclav Smils något mer omfattande bok Energy in world history, redan en klassiker i sin genre.

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2006-10-24 00:00 / Uppdaterad: 2009-11-30 14:44

Kategori: Recension | Recension: #2236

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?