Krönika

Vågor i bokfloden

Bokförlagen är inte sena att i sin utgivning haka på trender och aktualiteter i samhället. För ett par år, i spåren av World Trade Center, var terror och islam två centrala teman. Naturligtvis, kan man tycka. Ett antal nya böcker pumpades iallafall på kort tid ut exempelvis på temat islam: grundläggande introduktioner till islam, hur det var att vara muslim i Sverige med mera.

Nu senast har intresset istället vänts till Kina, passande inför landets värdskap i OS. Ett antal nya reportage-böcker och reseguider har sett dagens ljus, tillsammans med historiska översikter och mer specifika debattböcker.

Många av de här böckerna är utan tvekan bra och förtjänar att ges ut. I andra fall kan man – kanske framförallt i eftertankens kranka blekhet – tycka att vissa böcker kanske mer red på en tillfällig våg. Men framförallt – vad händer när det tillfälliga ljuset slocknar, när OS är över eller när någon annan världshändelse får världens samlade uppmärksamhet?

Klas Rönnbäck

Publicerad: 2006-10-23 13:23 / Uppdaterad: 2006-10-23 13:23

Kategori: Krönika

Inga kommentarer ännu

Kommentera eller pinga (trackback).

Du kan använda: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

168 timmar

Annonser

AdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAdAd

Vill du vara med?